Távsegítség

Bemutató kérése

Elérhetőség

ProgramTECH MOST ügyviteli szoftver felhasználói dokumentáció

ProgramTECH MOST ügyviteli szoftver felhasználói dokumentáció

Menüpontok ismertetése / Törzsadatok / Tételek és szolgáltatások

Tételek és szolgáltatások

Minden, a szoftverben előforduló tételt vagy szolgáltatást a törzsben fel kell rögzíteni. Új tétel rögzítése lehetséges ebben a menüben illetve a programban mindenhol, ahol a tételkiválasztó elem végén + nyomógomb látható.

Adatbevitel, tételtörzs szerkesztés

A képernyő jobb alsó sarkában a Felvitel, illetve tömeges adatbevitelhez a bal alsó gombsor Import gombján népesíthetjük be adatokkal a törzset. A tételadatokat a listában kiválasztással, majd a Módosít és Törlés gombokkal tovább alakíthatjuk. Mivel utóbbi művelet nem visszavonható, szerencsésebb törlés helyet a tételadatlapon módosítással kivenni az Aktív pipát.

Tételadatlap

Tételek és szolgáltatások

 • Megadható a nettó vagy bruttó ár, raktármodul esetén a beszerzési ár is. Rögzítendő az Áfa kulcs, a mennyiségi egység. Amennyiben éltünk a termékek, szolgáltatások tételcsoportba rendezésével, az új tételt csoportba kell sorolnunk. Ha a Fájl / Beállítások almenüben a Tételkezelés -nél kiválasztottuk, itt megadható a tétel cikkszám, egyéb besorolás és vonalkód is. Termékhez, szolgáltatáshoz rendelhető az alapértelmezett HUF pénznem helyett egyéb, például EUR is, attól függően, hogy beszerzésünk vagy elszámolásunk forinttól eltérő pénznemben történik-e vagy sem.
 • A NAV adatszolgáltatás kötelezően bekéri a Szolgáltatás és Közvetített szolgáltatás-ra való utalásokat, tehát amennyiben a tételre ezen kategória alá esik, jelölendő.
 • A tételt billentyűzet helyett vonalkódolvasóval is felvihetjük.
 • Ha engedélyeztük a Fájl / Beállítások / Raktár fülön, aktív az EKÁER súly határ számításához szükséges Egységsúly.

Nyelvek

A programban elérhető nyelveken megengedi a termék/szolgáltatás megnevezés felvitelét, mely automatikusan feltüntetésre kerül bizonylaton, amennyiben adott nyelv kiválasztásra került adott bizonylat készítésekor.

NETA

Népegészségügyi termékadó kezelésére szolgál.

Az Termék részletes leírása

Webáruházmodullal használatos, itt tölthetők fel a webbolthoz a termékadatok.

DRS díjtétel megnevezése

A kötelezett vagy önkéntesen visszaváltási díjas termékek DRS paraméterei és visszaváltási díjai állíthatóak itt be.
 • Az elem akkor aktív, ha a visszaváltási rendszer (DRS) funkciót a Fájl / Beállítások / Tételkezelés / Visszaváltási díjas rendszer bekapcsolása (DRS) útvonalon bekapcsoltuk.
 • A díjtétel megnevezése a legördülő nyílon látható lehetőségek közül kiválasztással a termékhez hozzárendelhető. Azonos díjtétellel terhelt tételek tömeges kijelölés után itt tömegesen is beállíthatók, illetve a Tételcsoportonként is hozzárendelhető a tulajdonság termékekhez.
 • Az alapértelmezett Kötelezően visszaváltható nem újrahasználható díjtétel megnevezés módosítható - ez a megnevezés fog a bizonylatokon szerepelni - illetve további díjtétel típusok is megadhatók a Törzsadatok / Tételek és szolgáltatások/Visszaváltás gombon.

Műveletek

A bal alsó gombsor elemei fölé helyezett kurzor megmutatja a funkció rövid leírását. Itt csak a lényegesebb elemeket nevezzük meg.

Import

Tételtörzs tömeges importjára szolgál az első opció, például szoftver beüzemeléskor. A továbbiak pedig tömeges módosítást könnyítő funkciók, mint árváltozás kezelése, cikkszámok módosítása, tétel részletes leírása importálása például meglévő webshopból,vagy minimumkészlet meghatráozása külső fájlból számazó adatokkal. Az importfájl létrehozásához a funkción felbukkanó súgóban leírtakat kell követni, általános leírásunk a szöveges fájl elkészítéséhez itt olvasható:https://most.programtech.hu/import_kulso_fajlbol

ÁFA módosítás

Akár több elemet kijelölve vagy leszűrve tömegesen módosíthajtuk az Áfa kulcsokat. Lehetőség van az árak finomabbra hangolására nehezen kezelhető (prímszám) szorzatok elkerüléséhez, 5 Ft-ra kerekített árak beállítására vagy bruttóból való kiindulásra.

Képek

Képcsatolásra van itt lehetőség, webáruház kialakítását segítő funkció.

Dokumentum

A Dokumentum Kitöltő és Nyomtató Modul mellett működik, például garancialevél, termékadatlap vagy projektleírás, szolgáltatáshoz szerződés nyomtatható sablonon előre meghatározott szövegbe húzható tételadatokkal.

Árkezelés

Kijelölt tételek ármódosítása %-ban.

IFA

Idegenforgalmi adó kezelése, számlán feltüntetése.

Vonalkód

Szűrt tételek vonalkódjainak vagy gyorskódok nyomtatása, egy tételhez további vonalkódok megadása, vonalkódcímke nyomtatása indítható ezen a gombon.

Szótár

További lehetőség adott tétel idegennyelvi megfelelőinek megadására.

Dokumentumok

Tételhez dokumentumok csatolhatók.

Webáruház

Webshop adatillesztés műveletek.

Cikkszám

Vevői cikkszámok vihetők itt fel.

Visszaváltás (DRS)

A kötelezett vagy önkéntesen visszaváltási díjas termékek DRS paraméterei és visszaváltási díjai adhatók meg (Felvitel), szerkeszthetők (kiválasztás után Módosít) itt.
 • Alapértelmezetten már látható a Nem vonatkozik és a Kötelezően visszaváltható nem újrahasználható tulajdonság.
 • Utóbbi a rendeletileg megállapított 50Ft-os díjtétellel és ATK Áfa-val van felvíve. Szemben az egyéb, pl az újrahasználható kategóriába eső visszaváltási díjas termék visszaváltási díjával, a Kötelezően visszaváltható nem újrahasználható termék visszaváltási díja nem tartozik bele a forgalmazó adóalapjába, nem tárgya az Áfának, melyet az ATK áfa típus jelez.
 • A két alapértelmezett kitétel szerkeszthető - pl. átírható a megnevezés, mely a számlán is szerepel - kiválasztást követően a Módosít gombon.
 • Akit érint az újrahasználható vagy az önkéntesen visszaváltható kategória is, a Felvitel gombon adhatja hozzá a listához. Ezen díjtételek Áfa kulcsa megegyezik a visszaváltható termék Áfa kulcsával.

Mennyiségi kedvezmény

Minden tételhez külön-külön, vagy többet kijelölve csoportosan beállítható mennyiségi kedvezmény százalékos mértéke. A mennyiségi kedvezmény a hozzá adódik az egyéb kedvezményekhez. Tehát ha valaki 5%-os kedvezménnyel rendelkezik a listaárral szemben, akkor először levonásra kerül az 5%, majd ha van mennyiségé kedvezmény akkor az 5%-al csökkentett értékből levonásra kerül a mennyiségi kedvezmény a beállított százalék alapján.

Szűrések, adatexport

A táblázat felett a lista szűrése beviteli mező a listában felsorolt azon sorokat adja vissza, amelyek tartalmazzák a beírt karaktersort. A ikonra koppintva tovább szűkíthetünk és gyosíthatjuk a keresést: megadhatjuk, hogy a kifejezést milyen adattípusokban keresse a program.

A táblázat alatti ikonsoron a felettük felbukkanó súgók szerinti feladatok kezdeményezhetők, például:

- oszloposorrend módosítás, oszlopok elrejtése,

- ügyféladatok exportja,

- ügyféladatok nyomtatása,

- egyedi adatmezők létrehozása.

© ProgramTECH Kft. (2024) - +36 94 900 025 - www.programtech.hu