Tönkrement a számítógépem. Hogyan nyerhetem vissza számlaadataimat?

A MOST Számlázó Program az adatokat PostgreSQL adatbázisban tárolja, az adatbázis fájl kiterjesztés neve: .mostbak. Ennek a fájlnak a megőrzése, megtalálása a feladat, mert a weboldalról bármikor letölthető maga a PorgramTECH MOST.

  • Ha az adatbázis nem az összeborult gépen futott, akkor továbbra is elérhetőek az adatok a másik gépen, vagy tárhelyen. Ilyenkor csak a kliens programot kell demoban futtatni e weboldalról, majd csatlakozni az adatbázishoz.
  • Ha az elveszett gépen voltak tárolva az adatok, akkor a merevlemez maradványaiból, vagy külső eszközre történt mentésből lehet a visszaállítást elvégezni. A működési mentések, automatizált biztonsági mentések és a kézi adatbázismentések egyaránt .mostbak kiterjesztésű fájlokkal dolgoznak, a Windows szokásos fájlkeresési módszerei egykével gyűjthetők össze. Ennek (több fájl esetén ezek egyesével történő) az újratelepített demoba való visszatöltésével a Bizonylatok/Bizonylatműveletek almenüben ellenőrizhető, hogy valóban tartalmazza-e a fájl a szükséges számlákat.
  • Ha érvényes adatbázist nem sikerül találni, akkor teljes visszaállításra nincs lehetőség. Bár amennyiben papíralapú számlázásról van szó, valamint mivel jelenleg nincs szabályozva a NAV adatszolgáltatás sorsa adatvesztés esetére, az adatvesztésnek hatósági következménye szigorú értelemben nincs, érdemes megtartani és azzal újraüzemelni a MOST-ot.
  • Ha nem sikerült adatbázist találni, akkor a demo újraüzemelhető aktiválással. Az aktiválókódot kapcsolati címünkön is újrakérheti. Újraüzemelés során a tömbök kialakításakor ügyelni kell a szigorú számadásba vétel szükségességére és a számlasorszám ismétlődés elkerülésére.

Hasznos volt ez az oldal?

Image CAPTCHA
Gépelje be a képen látható kódot.