E-számla Modul

Mire való a ProgramTECH MOST E-számla Modul?

A ProgramTECH MOST ügyviteli szoftver csomag E-számla Modul képes elektronikus számla, e-számla biztosítására. Az e-számla megírásának módja azonos a hagyományos papírra nyomtatott számláéval, azonban rögzítésekor nem történik nyomtatás, hanem elektronikus formátumú számlafájl jön létre olvasható számlaképpel. Ezzel párhuzamosan eredete és tartalma hitelességét nyújtó e-bélyegzővel és időbélyeggel látjuk el. A modul az e-számlát felhasználó által kiválasztott mappába menti, a számlabefogadó pedig e-mailt kap letöltési linkkel vagy PDF csatolmánnyal. Az elektronikus számla LTV támogató aláírással van ellátva, így az a teljes megőrzési idején keresztül érvényes és kielégíti az archiválással kapcsolatos előírások teljesítését.

Függetlenség és automatizmus

Nem szükséges PDF fájlokat csatolgatni, aláíró szoftverrel aláírni, emailt írni, ezeket a szoftver mind elvégzi. Az e-számlák könyvelése megegyezik a papírszámlákéval, azzal a különbséggel, hogy nem szükséges fizikailag elhelylezni rajtuk a kontírinformációkat. Az archiváláshoz nem szükséges további szolgáltató bevonása! Mind a kibocsátó, mind a befogadó saját maga teljesítheti megőrizési kötelezettségét.

Mi kell hozzá?

  • a ProgramTECH MOST ügyviteli csomag Számlázó Program Modul-ja és E-számla Modul-ja
  • e-számla kiállításakor működő internet kapcsolat
  • kötelező email cím a számla kibocsátói és befogadói oldalon
  • a számla befogadó beleegyezését kérni vagy tájékoztatni (a törvény nem írja elő az írásos formát, elegendőnek tekinti a ráutaló magatartást, pl. a vevő nem küldi vissza az e-számlát, a rendeléskor elfogadott általános szerződésben leírva)
  • pdf író és olvasó mind a kibocsátó, pdf olvasó a befogadó számítógépén (ajánlott a Windows operációs rendszer natív eszközét használni, WIN 10 esetén a Print to PDF programot, bármely egyéb eszköz esetén mindig az aktuális legfrisebb változatot alapbeállítással)
  • E-számla hitelesítés a ProgramTECH aláíró szerveren

Az elektronikus számlázáshoz NEM szükséges egyéb szoftverek beszerzése, telepítése, használata. Az elektronikus számlák elkészítését és továbbítását ügyfele felé rendszerünk egy lépésben elvégzi.

Mikor érdemes e-számlázni?

  • ha szeretné vállalkozását az e-ügyvitel irányába továbbfejleszteni
  • szeretné csökkenteni a papír alapú számlázással szembeni költségeket és feladatokat
  • ha ügyfele elvárja az elektronikus számlát
  • nem szereti ha önnek vagy alkalmazottainak a postán kell töltenie az idejét értékteremtő munka helyett

Mit tehet, ha egyik partnere e-számla befogadó, de másik partnere nem az?

Az ügyféltörzsben ügyfelenként beállíthatja, hogy mely ügyfele e-számla befogadó és mely ügyfele vár továbbra is papír alapú számlát. Számla rögzítéskor is dönthet, valamint felülírhatja az alapértelmezett kibocsátási módot. A ProgramTECH MOST Számlázó Program Modul számlánként megjegyzi, hogy mely számla e-számla és mely számla papír alapú számla. A könyvelés felé küldött havi számlariportban ez az információ meg is jelenik.

Költségek

Elektronikus számla kiállításához a ProgramTECH MOST Számlázó Program Modul és E-számla Modul együttes meglétére van szükség. Továbbá a számlák elektronikus aláírással és időbélyegzővel történő ellátásához az aláíró, hitelesítő szolgáltatásra, mely számlánként fizetendő költséget jelent. Ez a költség körülbelül tizede a postai feladás díjának, továbbá mentesít a nyomtatási, munkaerő, és megőrzéssel járó ráfordítástól.

További részletek e-számlázással kapcsolatban

Az áttérésről való informált döntéshez olvassa el az e-számla tájékoztatót az Elektronikus számlázás megvalósítása című cikkünkben, ahol a jogszabályokat is összegyűjtöttük. Az https://most.programtech.hu/e-szamla-befogadas oldal az elektronikus számla befogadása és archiválása menetét írja le.
Nettó egységár: 
6 000 Ft