Gépmeghibásodás miatt újra kellett telepítenem a MOST programot, ez sikerült is, sikerült visszatölteni az útolsó mentést is. A problémám, hogy az utolsó számla nincs bent a programban…

Ennek oka, hogy

 1. Megsérült az eredeti környezet "gépmeghibásodása" során az utolsó számla felülírásakor a MOST adatbázis. Nincs mentés, mely az utolsó számlát is tartalmazza.
 2. Megvan az eredeti környezetben az aktuális adatbázis sértetlenül, de az újratelepítéskor nem azt a mentés fájlt töltötte vissza, hanem egy korábbit.

Megoldás

 1. Nem szabad eltérő tartalommal lehetőséget adni a programnak az ugyanazon sorszámon való rögzítésre. Ugyanakkor az utolsó néhány számlát nem tartalmazó, de ügyfél és termékadatokat, korábbi számlákat NAV felé szolgáltató adatbázist adatait célszerű használni és megtartani. Ezért
  • Visszatöltjük a meglévő adatbázist, majd
  • egy új tömböt nyitunk. A program az új tömb létrehozását csak eltérő előtaggal fogja engedélyezni. Magát a sorszámot be lehet állítani a könyvelésben következő sorszámra, de a teljes karakterlánc el fog térni a korábbitól, ezért
  • szigorú számadásba szükséges venni.
  • Az eredeti tömböt inkatívvá kell tenni, nehogy véletlenül azonos sorszámmal szülessen újabb számla. Ezt a Törzsadatok / Bizonylattömbök menüben, adott tömb Módosítás gombján lehet megtenni.
  • Az elveszett számla újrarögzítése nem felel meg a számlakiállítás szabályainak, még akkor sem, ha a számlazáróban utalással él az újrarögzítés tényére, körülményeire és jegyzőkönyvben rögzíti az adatveszés eseményét. Ezért ezt az elvileg egyszerű megoldást, mely az új tömb nyitását, az azzal járó adminisztrációt szükségetelenné tenné nem áll módunkban javasolni.
 2. Visszakeressük a teljes tartalmú mentés fájlt
  • Megismételjük az újratelepítésről írt GYIK pont, adatbázis visszakeresése, visszatöltés, tartalom ellenőrzése lépéseket. Az adatbázisokat mindig egyértelműen elnevezve, visszakereshetően kell kezelni!

Hasznos volt ez az oldal?