Távsegítség

Bemutató kérése

Elérhetőség

ProgramTECH MOST ügyviteli szoftver felhasználói dokumentáció

ProgramTECH MOST ügyviteli szoftver felhasználói dokumentáció

Általános / NAV Online Számla működése

NAV Online Számla működése

A Számlázó Program Modul rendelkezik a NAV Online Számla adatszolgáltatáshoz szükséges illesztéssel.

NAV adatszolgáltatás működése

A számlázó programban kiállított számlákat annak kiállítása után azonnal be kell küldeni a NAV Online Számla rendszerébe. Ez teljesen automatikusan megtörténik, felhasználói beavatkozás (a lent részletezett beállítások elvégzésén kívül) nem szükséges. Hiba esetén a szoftver hibaüzenetet küld, jellemzően a hibát kiváltó ok megjelölésével, ezért a hibaüzenetet érdemes elolvasni, mert az sokat segít a probléma megoldásában. Amennyiben az adatszolgáltatás sikeres, akkor megtörténik a számla nyomtatása vagy elektronikus számla esetében annak emailben történő továbbítása.

Fontos tudni, hogy a számla adatok sikeres beküldésével nem tekinthető az adatszolgáltatás teljesnek, mert a NAV rendszere nem azonnal dolgozza fel a számla adatait, hanem valamikor később, ahogy a rendszer terheltsége megengedi. Ez a feldolgozás jellemzően pár másodperc alatt megtörténik, de előfordul, hogy órákat vesz igénybe. A számla adatszolgáltatás akkor és csak akkor tekinthető teljesnek, ha annak státusza DONE. A másik fontos státusz az ABORTED, amikor valamilyen okból a NAV Online Számla rendszere az adatszolgáltatást nem fogadta be. Ez utóbbi esetben mindig meg kell keresni a hiba okát és azt ki kell javítani, ez a felhasználó feladata. Vannak még más a mi szempontunkból nem kritikus státuszok, mint a SAVED, PROCESSING, RECEIVED, azaz a NAV még nem dolgozta fel a beküldött számlát, várni kell.

A kiállított számlák NAV státuszát a Bizonylatok / Bizonylat műveletek menüpont alatt lehet kezelni:
https://most.programtech.hu/docs/?id=152

Használatba vétel

Regisztráció a NAV rendszerében

Az adatszolgáltatás legelső feltétele, hogy rendelkezzen technikai felhasználóval, létrehozása a NAV felületén lehetséges:
https://onlineszamla.nav.gov.hu/home

Technikai felhasználó adatainak beírása

Az előző pontban létrehozott technikai felhasználó adatait be kell írni a MOST program Fájl / Adatátadás NAV rendszerek felé / NAV Online Száma bejelentkezési adatai menüpontban:
https://most.programtech.hu/docs/?id=28

© ProgramTECH Kft. (2024) - +36 94 900 025 - www.programtech.hu