Új díjbekérő készítése

Az első bizonylat kiállítását megelőzi 5 lépés:

 1. A Törzsadatok/Pénznemek és Bankszámlák menüben a számla kibocsátó fejléc adatai között feltüntetendő bankszámlaszámot, melyre a pénzügyi teljesítés jóváírható, meg kell adni a program számára. Minden pénznem mellé fell kell tüntetni a vonatkozó bankszámlaszámot. Amennyiben a számlázandó pénznem nincs alapértelmezetten felsorolva, az a Felvitel gombbal létrehozható.
 2. Ellenőrizni érdemes, hogy a Törzsadatok/Fizetési módok menüben alapértelmezetten megjelenő módok között szerepel-e a vállalkozás által alkalmazott fizetési mód. Amennyiben nem, létre kell hozni a Felvitel gombbal.
 3. Ellenőrizni érdemes, hogy a Törzsadatok/Áfa kulcsok menüben alapértelmezetten megjelenő Áfa típusok között szerepel-e a vállalt által alkalmazott kulcs ás elnevezés. Amennyiben nem, létre kell hozni a Felvitel gombbal.
 4. A bizonylat tömbök Törzsadatok/Bizonylat tömbök listában csak a forinthoz van létrehozva díjekérő tömb, ha pl. EUR-ral dolgozna, létre kell hozni az EUR pénznem számára tömböt a Felvitel gombon. Ellenőrizze, hogy a forintos tömb sorszámozása megfelelő-e, mert első proforma kiállítása után ezen már nem lehet módosítani.
 5. Minden számla típusú bizonylattömböt szigorú számadásba (számlaíró program neve, tömb sorszáma, indítás időpontja) kell venni könyvelője segítségével! A díjbekérő nem kötelezően szigorú számadású bizonylat, de szervezete szabályzatában azzá teheti.

Az ügyfél- illetve tételtörzs létrehozása történhet bizonylat készítése közben és azt megelőzően is.

Díjbekérő készítése

 1. Bizonylat tömb kiválasztása
 2. Ügyfél kiválasztása. Ha még nincs a törzsben, az Új ügyfél linken számlaírás közben is felvihető.
 3. Fizetési mód kiválasztása
 4. Teljesítés időpontja, fizetési hatráidő, díjbekérő nyelve kiválasztása
 5. Termék, szolgáltatás kiválasztása a Felvitel gombbal, vagy Vonalkóddal történhet. Ha még nincs a törzsben, az Új tétel linken bizonylatírás közben is felvihető. A tételsorhoz tartozó mennyiség itt adandó meg, esetleg változó Áfa kulcsa, ára a törszben megadottól eltérő értékre is átírható.
 6. További tétel az előző sor szerint viendő fel. Tételsor kijelölés után törölhető a Sor törlése gombbal, módosítható a Módosítás gombbal.
 7. Az Előnézet gomb megmutatja a bizonyalt képét. Bezárásával a díjbekérő tovább szerkeszthető. A Mégsem gombbal eldobhatjuk a dokumentumot.
 8. Ha megnyomjuk a Rögzít gombot, a díjbekérő elkészül.


További lehetőségek:

 • A Bizonylat fejléc és zárószöveg fülön két szövegdobozban gépelhetünk tájékoztatásul további információkat. Zárószövegek a Törzsadatok / Bizonylatzáró szövegek almenüben előre is megírhatók, majd itt válaszható ki a sablon és akár szerkeszthető is.
 • A Szállítási cím fülön megadhatunk vagy a korábban partnerhez rögzített szálítási cím, címek közül választhatunk címet abban az esetben, ha a szállítási desztináció eltér a partner székhely címétől.
 • A Rendelés adatai fülön megadhatjuk a megrendelés számot és kiválaszhatjuk annak dátumát.
 • Rögzít -éskor a partnernek szóló példányt emailben is továbbíthatjuk. Ennek feltétele, hogy
  • a Fájl / Beállítások / Email felületen megadtuk a program számára a kimenő leveleésünk szerverének elérhetőségi adatait, mint szerver címe, fiókunk jelszava. Ezeket levelelező szolgáltatónktól tudakolhatjuk meg. Továbbá meg kel adnunk
  • a Törzsadatok / Ügyfelek / Alapadatok fülön partnerünk emailes elérhetőségét. Saját példányunkat akár .pdf formában is tárolhatjuk. (Mindez nem megengedett számlák esetén.)
 • árfolyamlekérdezés az MNB webes felületéről
 • ügyyfél adószáma is bekerül a fejlécbe, amennyiben a Törzsadatok / Ügyfelek -nél azt felvitték
 • a felület Felvitel, Módosítás, Törlés gomjai a díjbekérőre felvitt téetelsorok szerkesztését szolgálják
 • az Átvétel bizonylatról gombbal korábbi dokumentumokról áthozható át a teljes tartalom, majd az szerkeszthető
 • ha kilistázzuk és kijelöljük a díjbekérőt a Bizonylat / Bizonylat műveletek almenüben, az alsó ikonsor Teljesít gombjával számlát készíthetünk belőle automatikusan