Online számla adatszolgáltatás elhalasztva

Számlák online bekötése NAV-hoz elmarad

Kormányzati és parlamenti publikációk alapján tájékozódhattunk az elmúlt napokban arról, hogy a 2017.07.01-től bevezetni tervezett valósidejű számla adatszolgáltatás 1 évvel el lesz halasztva. A belföldi összesítő jelentésbe vonandó számlák áfa értékhatára is egyenlőre marad a korábbi 1 millió forint.

A számlák valósidejű NAV adatszolgáltatásáról bővebben

Mivel az adóügyekért felelős államtitkárság közleményében a halasztás okaként az érintettek számára felkészülési idő biztosítását nevezi meg, összegyűjtöttünk néhány felhasználóink többségét érintő vonatkozást.

Valós idejű adatszolgáltatás

  1. Bár még mindig nem jelent meg a megvalósítás technikai konkrétumait meghatározó rendelet, két változat forog az RSM Hungary adótanácsadó elemzése szerint megvitatás alatt:
    -felhő alapú megoldásként a NAV felületén kell elkészíteni a számlát / vagy a NAV felületére feltölteni az adatokat előzetes kontrollra/jóváhagyásra majd kiállítani
    -saját eszközön/környezetben elkészíteni és automatikusan élesben (azonnal) riportolni a NAV felé
    Mindkét esetben szükséges a helyi eszközök hardveres és szoftveres felkészítése.
  2. A Portfólio által megkérdezett gazdasági szakértők részben egyetértenek a kormányzati szándékkal és hatékony eszköznek látják azt Áfa csalások visszaszorításában. Többen hangsúlyozták viszont, hogy a széles adatkör kibertérben való megjelenése adatvédelmi, és -biztonsági szempontból, valamint magas korrupciós kockázata miatt aggályos.
  3. Ugyanakkor az Adótanácsadók Egyesülete szerint a gazdaság fehérítését szolgáló már bevezetett ellenőrző eszközök, mint EKÁER és online kassza mellett szükségetelen lépés, valamint a nyomdai számlatömbre nem kiterjeszthetőség miatt a jogalkotó által deklarált funkcióját nem tölti be.
  4. Az infrastruktúra kiépítése aránytalanul magasabb teher azoknak, akik számlázása évi néhány értékhatárt elérő tételű számlára terjed ki, hisz kisebb nyereség mellett ugyanazon fejlesztést kell kiépíteniük. A mulasztás esetén kiszabandó szigorú 500ezer forintos számlánkénti büntetés szintén aránytalanul magas teher a kisebb cégek számára.

Az online bekötés fenntartható változata

Az Áfa bevételek optimalizált realizálására törekednek az adóhatóságok világszerte - pontosabban elsősorban a fejlődő gazdaságokban tűnik fel: Braziliában, Mexikóban vagy Spanyolországban is már létezik hasonló rendszer. A spanyol szabályozást ugyanakkor úgy alakították ki, hogy a fent utalt aggályok nem merülnek fel:
-kisvállalatra általában nem vonatkozik a szabályozás,
-a mulasztási bírság számlaérték százalékában van meghatározva,
-nem valósidejű adatszolgáltatásról van szó, 4 napos határidőt kapnak az adózók a számlaadatok feltöltésére
-az adatok köre szűkebb a magyar NAV adatszolgáltatás által felölelt adatkörnél.