NAV Online Számla rendszer kapcsolat

A Számlázó Program Modul 2.1.6 és annál magasabb verziószámú kiadásai rendelkeznek a NAV Online Számla adatbejelentéshez szükséges illesztéssel. A 2.4.1-es verziótól a 2020.07.01-től érvényes követelménynek megfelelően áfa tartalomtól függetlenül küldi a belföldi adóalanyiságú adózó részére kiállított, belföldi teljesítésű számla adatait is.

Használatba vétel

A NAV online számla oldalán regisztráció során kialakított technikai felhasználó és a számlázó program összekötését igényli, a beállításról az online súgóban kicsit bővebben lehet olvasni.

Feltételek

-WIn 10 (vagy 8-as)
-internet
-fogadóképes NAV online felület
-utolsó verziós MOST
-érvényes licensz

Működés

A ProgramTECH MOST Számlázó Program Modul minden egyes kötelezettség alá eső (belföldi adóalany vevő részére kiállított, belföldi teljesítésű) számla kiállításakor a Rögzít gomb megnyomásával automatikusan beküldi adatszolgáltatásra a NAV online számla adatszolgáltatás rendszerébe. Nem kötelezett számlákat, így magánszemély vevő részére kiállítottat, nem küld be.

 1. Arról, hogy adott számla beküldésre kötelezett-e vagy sem a Rögzít gombon feljövő ablakban visszajelzést ad, majd a küldés kezdeményezéséről tájékoztat:,,...NAV Online számla rendszer kommunikáció."
 2. Számla rögzítést követően
  • a Bizonylat műveletek menü
   • NAV Online számla TransactionID oszlopban látható a számla beküldés azonosítója,
   • a NAV Online számla InvoiceStatus oszlopban DONE vagy, amíg nem érkezik visszajelzés ... olvasható.
  • A vállalkozás NAV online számla fiókjában a Számlák / Adatszolgáltatás menüjében szintén látható a számla.
  • Ha nem adatszolgáltatás kötelezett egy számla, akkor a TransactionID oszlopban - áll, az InvoiceStatus oszlop üres.
 3. A beküldött számlák tényleges feldolgozása NAV oldalon nem feltétlenül a beküldés pillanatában történik meg, hanem halasztva, melyet a számla transactionID ... jelez. Újabb számla készítése is indítható, azonban a NAV oldali feldolgozás eredményének ismételt lekérésére a program felszólító üzenetet küld a programba való ismételt belépéskor, illetve a Bizonylat műveletek menü megnyitásakor. Az üzenet elfogadásával, többszöri elfogadásával megérkezik majd az eredmény is.
 • Lehetséges eredmények az inviceStatus oszlopban:
  • RECEIVED - számlaadat érkezett
  • PROCESSING - számlaadat feldolgozás folyamatban
  • SAVED - számlaadat mentve
  • DONE - az adatszolgáltatás teljesített
  • ABORTED - az adatszolgáltatás sikertelen
 • Csak azon számla adatszolgáltatása tekinthető teljesítettnek, melyre vonatkozóan az eredmény DONE.
 • Ezen körön belül, azaz amikor a feldolgozottság DONE státuszba kerül, csak azon számla adatszolgáltatás tekinthető üzleti tartalmában is helyesnek és adatszolgáltatás azon számla tekintetében minősül teljesítettnek, melyre vonatkozóan a válasz részleteiben sincs hiba, azaz ERROR. Erről informál
  a Bizonylat műveletek menüben a táblázat felett jobbra található NAV Online Számla menüben az Aktuális számla státusza funkció. Ennek kattintásakor olvasható a Beküldött xml adat fülön a számláról gyártott xml fájl, a NAV válasza a beküldésre fülön a befogásról született NAV üzenet és a NAV konkrét tartalmi válasza az Aktuális NAV státusz fülön. Ezen fül felnyitásával látható a ValidationResult című cellában a tartalmi értékelés, mely lehet:
  DONE A számla adatszolgáltatás üzleti tartalmában nincs hiba.
  WARNING Tartalmi hiba lehetősége merül fel: az előzetes várakozásnak, mintának nem felel meg valami tartalmi elem. Ezzel az üzenettel NINCS FELADAT, az adatszolgáltatás teljesítettnek minősül.
  ERROR + message rovat ÜRES Feldolgozás alatti átmeneti állapot. Az adatszolgáltatás eredménye lekérdezhető a NAV Online Számla menü / Összes nyitott számla státuszának frissítése funkcióra kattintva.
  ERROR + magyarázó szöveg a message oszlopban Javítani való tartalmi hiba van a számlán.
 • Hibajavítás

  1. Ha a beküldés bármilyen hiba miatt nem sikeres, akkor a számla nyomtatása/e-számla kibocsátás sem lesz lehetséges. A sikertelen beküldéseket a program a Felhasználó Bizonylatok / Bizonylat műveletek menüpontjába lépésekor újra megkísérli javítani. Erről egy üzenet jelenik meg a képernyőn. Ezt addig kezdeményezi, amíg a beküldés megtörténik. Amikor a számla beküldés és feldolgozottság státusza DONE és DONE vagy WARN, a számla a Nyomtat/Néz gombon kibocsátható.
  2. Az ABORTED státusz azt jelzi, a számla nem került lejelentésre. Javítása: a számla a vállalkozás NAV Online fiókjában a technikai érvénytelenítés , majd a Bizonylat műveletek / NAV Online Számla menü / Összes nyitott státuszú számla frissítése menün kezdeményezhető az újraküldés.
  3. Rögzítéskor a számla sorszámkiosztás csak akkor történik meg és halad tovább a kiállítás folyamatával a program, ha a számlán az adatok a NAV által elvárt xml kódolásnak megfeleltethetőek. Amennyiben a program talál egy problémás adatot, akkor hibaüzenettel jelentkezik: A számla nem rögzíthető mert annak tartalma nem felel meg a NAV Online Számla rendszer elvárásainak. HibaüzenetA(z) „http://schemas.nav.gov.hu/OSA/2.0/data:... A továbbiakban konkrétan megjeleníti az üzenet a problémás adattípust, például "taxpayerId" vagy "postalCode" és a képzendő xml fájlban a hiba sorát is megadja, például "Hiba sora:26". Ez alapján a hibaüzenetben megjelenített xml fájlban kikereshető, majd bezárását követően javítható a hiba a számlaszerkesztőben - ebben az esetben a vevői adószámot illetve irányítószámot módosítva - és ismét megkísérelhető a rögzítés.

  Adatbeviteli hibák kiküszöbölése

  A programba épített előzetes xml teszt ellenére (fenti 3. pont) különös elővigyázatossággal szükséges megadni a számlaadatokat és vezetni a törzsadatokat, mert van szoftveresen nem, vagy csak a felhasználói lehetőségek túlzott korlátozásával kezelhető hibalehetőség is, ilyen pl.:

  • a közösségi, a belföldi magyar, EU más tagállami belföldi, belföldi csoportazonosító adószámok nem a megfelelő számlamezőbe történő felvitele (lásd pl. a csoportazonosító kifejezésre rákeresés)
  • a belföldi adószám folyamatos, kötőjelek nélkül történő bevitele külföldi adóazonosítóra utal
  • tételek felvitelekor szolgáltatás esetében jelölni szükséges a szolgáltatás minőséget, ellenkező esetben a tételazonosítók xml-re fordítása nem lesz helyes
  • számla érvénytelenítése kizárólag az Érvénytelenítés funkción (Bizonylat műveletek / Érvénytelenítés gomb) történjen

  NAV tájékoztatás