NAV Online Számla rendszer kapcsolat

A Számlázó Program Modul 2.1.6 és annál magasabb verziószámú kiadásai rendelkeznek a NAV Online Számla adatbejelentéshez szükséges illesztéssel.

Használatba vétel

A NAV online számla oldalán regisztráció során kialakított technikai felhasználó és a számlázó program installáció/licensz összekötését igényli.

 • Másolja ki egy jegyzettömbbe vagy közvetlenül a NAV-oldali fiókjából a technikai felhasználó azonosító adatait (felhasználói név, jelszó, aláírókulcs, cserekulcs).
 • A Fájl / Adatátadás NAV rendszerek felé / Online számlarendszer bejelentkezési adatai menüpont alatt a NAV Online számla bejelentkezési adatai fülön szükséges megadni (bemásolni/beszúrni) ezeket az adatokat.
 • Az Ellenőrzés gombon tesztelhetjük a kapcsolat létrejöttét.
 • (A programban lehetőség van éles és a teszt technikai felhasználó elérési adatai megadására is. Egymástól függetlenül is csak az éles vagy csak a teszt, vagy mindkét felületen kialakított technikai felhasználó adatai is megadhatók a NAV Online Számla bejelentkezési adatai, illetve a Teszt környezet fülön. A NAV által a hatálybalépést követően is fenntartott teszt felületen a számla adatszolgáltatás kipróbálható a teszt oldalon tett regisztráció technikai felhasználói adatok Teszt környezet fülön történő megadásával és a Teszt üzemmód jelölésével. A program üzenet küld arról, hogy a Felhasználó a teszt környezetet használja. Ezt az üzemmódot csak teszt környezetben javasolt használni, mert az ismételt beküldésre csak a NAV felületén technikai érvénytelenítést követően van mód!)
 • A beállításról az online súgóban kicsit bővebben lehet olvasni.

Működés

 • A ProgramTECH MOST Számlázó Program Modul minden egyes kötelezettség alá eső (belföldi adóalanynak, 100.000 forintot elérő áfa tartalmú) számla rögzítésekor annak adatait a Rögzít gomb megnyomásával automatikusan beküldi a NAV Online Számla rendszerébe. Nem kötelezett számlákat nem küld be.
 • A sikeres küldést követően a MOST feladja a kibocsátásnál megszokott képernyőt, nyomtatás vagy e-számla kibocsátása indítható.
 • A beküldött számlák tényleges feldolgozása NAV oldalon nem feltétlenül a beküldéskor történik, hanem későbbi időpontban. Ezen feldolgozások eredményét folyamatosan lekéri a program. A számla státusza a Bizonylat műveletek menü NAV Online Számla invoice Status oszlopban látható. Lehetséges eredmények:

  RECEIVED A számla adatszolgáltatás befogadásra került.
  PROCESSING A számla adatszolgáltatás feldolgozása megkezdődött.
  DONE A számla adatszolgáltatás feldolgozása sikeresen befejeződött.
  ABORTED A számla adatszolgáltatás feldolgozása sikertelen volt.

  Amíg a küldés nem érte el a fogadó oldalt, a cellában ... látható. Ha a számlát nem értékeli a program adatszolgáltatás kötelezettnek, ugyanitt - jelenik meg.
  Csak azon számla adatszolgáltatása tekinthető teljesítettnek, melyre vonatkozóan az eredmény DONE.

 • Ezen körön belül, azaz amikor a feldolgozottság DONE státuszba kerül, csak azon számla adatszolgáltatás tekinthető üzleti tartalmában is helyesnek és adatszolgáltatás azon számla tekintetében minősül teljesítettnek, melyre vonatkozóan a válasz részleteiben sincs hiba, azaz ERROR. Erről informál
  a Bizonylat műveletek menüben a táblázat felett jobbra található NAV Online Számla menüben az Aktuális számla státusza funkció. Ennek kattintásakor olvasható a Beküldött xml adat fülön a számláról gyártott xml fájl, a NAV válasza a beküldésre fülön a befogásról született NAV üzenet és a NAV konkrét tartalmi válasza az Aktuális NAV státusz fülön. Ezen fül felnyitásával látható a ValidationResult című cellában a tartalmi értékelés, mely lehet:
  DONE A számla adatszolgáltatás üzleti tartalmában nincs hiba.
  WARNING Tartalmi hiba lehetősége merül fel: az előzetes várakozásnak, mintának nem felel meg valami tartalmi elem. Ezzel az üzenettel NINCS FELADAT, az adatszolgáltatás teljesítettnek minősül.
  ERROR + message rovat ÜRES Feldolgozás alatti átmeneti állapot. Az adatszolgáltatás eredménye lekérdezhető a NAV Online Számla menü / Összes nyitott számla státuszának frissítése funkcióra kattintva.
  ERROR + magyarázó szöveg a message oszlopban Javítani való tartalmi hiba van a számlán.

Hibajavítás

 1. Ha a beküldés bármilyen hiba miatt nem sikeres, akkor a számla nyomtatása/e-számla kibocsátás sem lesz lehetséges. A sikertelen beküldéseket a program a Felhasználó Bizonylatok / Bizonylat műveletek menüpontjába lépésekor újra megkísérli javítani. Erről egy üzenet jelenik meg a képernyőn. Ezt addig kezdeményezi, amíg a beküldés megtörténik. Amikor a számla beküldés és feldolgozottság státusza DONE és DONE vagy WARN, a számla a Nyomtat/Néz gombon kibocsátható.
 2. Az ABORTED státusz azt jelzi, a számla nem került lejelentésre. Javítása 3 lépésben: a szoftver frissítése, a számla szoftveren belüli technikai érvénytelenítés funkciója használata (Bizonylat műveletek / NAV Online Számla menü / Aktuális számla státusza / Aktuális NAV státusz fül jobb alsó sarkában), majd az Összes nyitott státuszú számla frissítése menün kezdeményezhető az újraküldés.
 3. Rögzítéskor a számla sorszámkiosztás csak akkor történik meg és halad tovább a kiállítás folyamatával a program, ha a számlán az adatok a NAV által elvárt xml kódolásnak megfeleltethető formátumúak. Amennyiben a program talál egy problémás adatot, akkor hibaüzenettel jelentkezik: Hibás NAV online számla xml, beküldés nem történt. A továbbiakban konkrétan megjeleníti az üzenet a problémás adatot, például A(z) ,,1101." érték érvénytelen, illetve az xml fájlban a hiba sorát is megadja. Ez alapján a hibaüzenet bezárását követően a hiba javítható a számlaszerkesztőben - ebben az esetben az irányítószámot "1101"-re módosítva - és ismét megkísérelhető a rögzítés.

Adatbeviteli hibák kiküszöbölése

A programba épített előzetes xml teszt ellenére (fenti 3. pont) különös elővigyázatossággal szükséges megadni a számlaadatokat és vezetni a törzsadatokat, mert van szoftveresen nem, vagy csak a felhasználói lehetőségek túlzott korlátozásával kezelhető hibalehetőség is, ilyen pl.:

 • a közösségi, a belföldi magyar, EU más tagállami belföldi, belföldi csoportazonosító adószámok nem a megfelelő számlamezőbe történő felvitele (lásd pl. a csoportazonosító kifejezésre rákeresés)
 • a belföldi adószám folyamatos, kötőjelek nélkül történő bevitele külföldi adóazonosítóra utal
 • tételek felvitelekor szolgáltatás esetében jelölni szükséges a szolgáltatás minőséget, ellenkező esetben a tételazonosítók xml-re fordítása nem lesz helyes
 • számla érvénytelenítése kizárólag az Érvénytelenítés funkción (Bizonylat műveletek / Érvénytelenítés gomb) történjen

NAV tájékoztatás