Bizonylat műveletek

Négy feladattípust lehet kezdeményezni a Bizonylatok / Bizonylat műveletek felületen:

 1. korábban rögzített bizonylatokkal végezhetők műveletek,
 2. különböző szűrésekkel csoportosíthatjuk, szűkíthetjük a bizonylatlistát és a fenti műveleteket ezekre vetítve célzott információt szűrhetünk le,
 3. gyorsan kapunk számszaki adatokat,
 4. a ||| ikonnnal egyedi adatmezőket vehetünk fel, és
 5. mint minden egyéb táblázatos felületen a listázott sorokat
  • külső programokba küldhetjük a Táblázat mentése Excel vagy szöveges fájlba
   tablazatkezelobe_MOST_adatexport ikonnal.
  • A táblázat oszlopai szerkeszthetők: az oszlopok be/kikapcsolhatók és sorrendjük beállítható az Bizonylat lista táblázat oszlopai nézetének szerkesztése ikonon.
  • a sorok mennyiségét, a szűrés lehívásának időigényét mutatják a számlálók és betűtípust is változtathatunk.
 6. számlákat pdf fájlba másolhatunk egyesével vagy tömegesen

Műveletek

 1. A felüt táblázat feletti jobb felső sarkában látható a NAV Online számla menü, a valósidejű online számla adatszolgáltatás folyamatának és eredményének monitorozására. Ez a funkció kiegészíti a táblázatoszlopban megmutatott adatszolgáltatás tranzakcióazonosítót és státuszt. Bővebb leírása a számlázó program funkcióknál olvasható.
 2. A felület jobb alsó sarkában látható Nyomtat / Néz gombbal
  • megtekinthető a kijelölt bizonylat illetve
  • másolat nyomtatható, valamint
  • a bizonylatról xml fájlt készíthetünk.
  • Bizonylatok tételeiről tételes összesítést is kérhetünk, valamint
  • vámtarifaszám / egyéb besorolás szerinti bontásban is csoportosítást hívhatunk le.
  • A Készletnyilvántartó Modullal ez utóbbi kimutatáshoz tömeg is kiszámításra kerül, mely támogatja a fordított adózás értékesítések adatszolgáltatását.
  • Időszaki listát kérhetünk le számláinkról és
  • időszaki Áfa listát is nyomtathatunk.
 3. Kiválasztott bizonylat címzettje adataihoz jutunk az Ügyfél adatlap gombon.
 4. A Teljesítés gombbal
  • a számla kifizetését, azaz pénzügyi teljesítését jelezhetjük a program felé, és/vagy
  • nagyobb szervezetnél lehet szükséges adott bizonylat teljesíthetőségét, azaz további feldolgozhatóságát jelezni.
  • A nem számla típusú bizonylatok esetén további funkciója is van e gombnak: az ügyvitel következő lépcsőfokán használatos bizonylatba fordítható: árajánlatból megrendelés vagy szállítólevél, díjbekérő vagy számla, szállítólevélből díjbekérő vagy számla, díjbekérőből számla készíthető az adatok ismételt felvitele nélkül. Az átadott és nem átadott mennyiségek a kulcs a bizonylat telejesítettségére vonatkozólag. Egy nem átadott mennyiség szállítólevélről például nyitott, nem számlázott szállítólevélnek számít. Ugyanez egy megrendelés esetében nem teljesített megrendelés. A forrásbizonylat sorszámára is hivatkozhatunk a kiállított új bizonylaton automatikusan.

 5. A Másolás gombbal adott bizonylat tartalma átvihető egy új bizonylatra és bármely ponton szerkeszthető. Hasznos funkció nagy mennyiségű hasonló adattartalom rendszeres bizonylatolásakor, amikor az előzővel ellentétben nincs logikai kapcsolat bizonylatok között. Helyesbítő (külön jelölendő a felületen!) számla kiállítására vagy folyamatos szolgáltatás számlázására is ez a megoldás.
 6. Az Érvénytelenítés gombbal tudunk stornózni.
 7. A Módosítás gomb
  • Mennyiség módosítása lehetőségén a Beállítások / Tételkezelés menüben történt engedélyezés esetén már rögzített nem számla típusú bizonylatokon a tétel mennyiségek korrigálhatók,
  • Nem számla típusú bizonylat esetén a bizonylattömb paraméterezésben megadott engedély alapján utólagosan a Bizonylat módosítása egyéb elemeiben is lehetséges.


  A bizonylat módosítás csak a bizonylatra vonatkozik, készlet mozgást nem eredményez. Amennyiben a készletet is mozgatni kell, akkor új bizonylatot kell készíteni.

Szűrések

A felület felső régiójában olvasható szempontok szerint lehet szűrni (szűkíteni, keresni) kiállított bizonylat listát:

 1. Bizonylat típusa
 2. Bizonylat tömb
 3. Pénznem
 4. Ügyfél adat
 5. a Kelt, Teljesítés dátuma és a Fizetési határidő, Kifizetés dátum időszaka
 6. Fizetési mód
 7. Kifizetés státusza, ezen belül a lejárt kintlevőségek
 8. Feldolgozás státusza
 9. Tételes megjelenítéssel a bizonylatokon szereplő tételsorokkal és azok minden paraméterével bővül a részletezettség
  • Ezen belül Áruk és Szolgáltatásokkülönválaszthatók, vagy
  • Áfa kulcsonként tovább szűrhetünk.
 10. E-, és távszámla típusú továbbítású státusz
 11. külön jelölőnégyzettel kérhető, hogy az Érvénytelenített és érvénytelenítő bizonylatokat is mutassa a szűrés
 12. További szűkítési lehetőség a lista szűrése beviteli mező, mely a listában felsorolt sorok azon adatait adja vissza, amelyek tartalmazzák a beírt karaktersort. A tölcsér Mely adatokban keressek? szűrő ikonra koppintva szűkíthető a szűrni kívánt oszlopok sora, és megadható, hogy már gépelés közben is vagy csak enter-t követően mutassa az eredményt a funkció. A Tételes megjelenítés szűréssel kombinálva például termék/szolgáltatás nevére, megjegyzés rovatára, egyéb termék azonosítóra, értékesített mennyiségre kereshetünk.
 13. Az Hírlevél Küldő Modul jelenlétében aktív Emailgombon a kiválasztott ügyfeleknek azonos tartalmú email vagy fizetési felszólítás küldhető.
 14. A bizonylat módosítás csak a bizonylatra vonatkozik, készlet mozgást nem eredményez. Amennyiben a készletet is mozgatni kell, akkor új bizonylatot kell készíteni.

Értékesítési adatok lekérése

A képernyő jobb alsó térfelén két kimutatás csoport látható.

 • Egyik Gyorsinfo néven a számlázott értékesítések Nettó, Bruttó, Áfa, valamint a Kintlevőség összegét mutatja. Ez a kimutatás a kijelölt sorokra, kijelölés hiányában a táblázat egészére vonatkozik. A frissítés ikont leolvasás előtt mindig kattintsuk.
 • A másik csoport a képernyő jobb szélén olvasható Darab, Összeg és Átlag mezőkből áll, a listában kijelölt(!) szám értéket tartalmazó cellákkal dolgozik.