Év elején van tennivaló a számlázó programmal?

Évkezdés a ProgramTECH MOST-ban

A ProgramTECH MOST ügyvitel év végéhez köthető extra karbantartást vagy egyéb tevékenységet nem igényel. A felhasználókat az új évben az aktuális adózási törvények változása mellett - melyet minden évben külön hírként tárgyalunk - elsősorban az új évszám megjelenítése és/vagy az év eleji 1-es sorszámról való sorszámozás kérdése foglalkoztatja. Ez utóbbiakban jogszabály nem köti a vállalkozást. Szervezeti szintű döntés, hogy az évváltás megjelenik-e a sorszámozásban vagy nem, folyamatosan növekszik tovább a sorszám, vagy új sorozatot indítanak.

 1. Folyamatos sorszámozás

  Nincs tennivaló, ha a Törzsadatok / Bizonylattömbök menüben a tömbök beállításainál az Évszám megjelenítése a bizonylat sorszáma előtt NEM jelölt. A sorszámozás halad folyamatosan tovább, nem kell újra szigorú számadásba venni.

 2. Év eleji 1-es számlasorszám

  Új számlatömböt kell létrehozni. Az alapértelmezett első sorszám 0000001. Ezen sorszámot megelőző előtagot a tömb speciális adatai között lehet megadni.

 3. Évszám megjelenítése a sorszámozásban

  Ha a Törzsadatok / Bizonylattömbök menüben a tömbök beállításainál az Évszám megjelenítése a bizonylat sorszáma előtt jelölt, akkor az évváltás beálltával a sorszám előtagjában automatikusan 2017-ról 2018-ra vált. Például a 2017/SZH0000999 óévi utolsó számlával a beállítás 2018/SZH0001000-es sorszámot eredményezi az újévben kiállított első számlánál. A sorszám szám tagja maga folyamatos marad (999 -> 1000).

 4. Számlázás a teljesítés ideje szerinti év tömbjébe

  A 3. pont beállítása esetén a 2017-os teljesítésű számláik is a 2018 előtagú sorozatba kerülnek, amennyiben azokat az újévben állítjuk ki. Ha ezt ki szeretnék kerülni, akkor új számlatömböt/ket kell létrehozni, ahol az évszám megjelenítését nem választjuk ki. A tömb sorszámozásánál így még mindig van lehetőségünk 6 jegyű előtag és 7 jegyű számsor meghatározására. Azaz az előtagban, a Sorszám előtti egyéb karakterek megjeleníthetjük az évszámot is és létrehozható, pl. 17SZH0001021 sorszámmal induló új tömb. Ide 2018-ben is felvitelre kerülhetnek 2017-os teljesítésű számlák. Ezzel párhuzamosan létrehozhatunk a 2018-os teljesítésű számlák számára egy további tömböt. A szigorú számadású dokumentálásról ne feledkezzünk meg!

A nem használt tömböt inaktívvá lehet tenni a Törzsadatok / Bizonylattömbök menüben adott tömb Módosítás-ával.