Távsegítség

Bemutató kérése

Elérhetőség

ProgramTECH MOST ügyviteli szoftver felhasználói dokumentáció

ProgramTECH MOST ügyviteli szoftver felhasználói dokumentáció

Menüpontok ismertetése / Bizonylatok / Új árajánlat készítése

Új árajánlat készítése

Árajánlat készítésének menete, melyből aztán szállítólevél és/vagy számla is készíthető.

Első lépések

  1. Ha még nem tettük meg, a Törzsadatok / Pénznemek és Bankszámlák menüben a tesztadatként bevitt sorra kattintva a Módosítás gombon adjuk meg a bankszámlaszámot, melyre a pénzügyi teljesítést várjuk. A Felvitel gombon megadhatunk az alapértelmezett forint és euró mellé egyéb pénznemet, illetve a Törlés-en javasolt törölni az eurót, ha azt nem fogja a vállalkozás használni.
  2. Létre szükséges hozni az árajánlatok tömböt (több pénznem esetén minden pénznemhez egyet-egyet) a Törzsadatok/Bizonylat tömbök menüben.
  3. Ellenőrizni érdemes, hogy a Törzsadatok/Fizetési módokés a Törzsadatok/Áfa kulcsok menüben alapértelmezetten megjelenő értékek között szerepel-e a vállalat által alkalmazott fizetési mód és kulcs, és ennek megfelelően szerkeszteni a Felvitel illetve a Törlés gombbal.
  4. Ügyfél- és tételtörzs importálható szöveges fájlból és közülük gépeléssel vagy a ikonnal választhatunk, de módosíthatjuk is ezeket bizonylatolás közben a ikonon. Bizonylat készítése közben új elemet is megadhatunk a ikonon. Terméket vonalkóddal is felolvashatunk bizonylatra a ikonon.

Árajánlat készítése

A Bizonylatok / Új árajánlat menün vagy a

  1. Bizonylat tömb kiválasztása
  2. Ügyfél kiválasztása. Ha még nincs a törzsben, az class számlaírás közben is felvihető.
  3. A ajánlat érvényességnek lejárati ideje, kelt, a nyelv kiválasztása
    • az Érvényes napokban linken megadható egy alapértelmezett, pl. 30 napos általános határidő, mely a következő bizonylat kiállításakor válik aktívvá.
  4. Termék, szolgáltatás kiválasztása a Felvitel gombbal, vagy Vonalkóddal történhet. Ha még nincs a törzsben, az Új tétel linken bizonylatírás közben is felvihető. A tételsorhoz tartozó mennyiség itt adandó meg, esetleg változó Áfa kulcsa, ára a törzsben megadottól eltérő értékre is átírható.
  5. További tétel az előző sor szerint viendő fel. Tételsor kijelölés után törölhető a Törlés gombbal, módosítható a Módosítás gombbal.
  6. Az Előnézet gomb megmutatja a bizonyalt képét. Bezárásával az ajánlat tovább szerkeszthető. A Mégsem gombbal eldobhatjuk a dokumentumot.
  7. Ha megnyomjuk a Rögzít gombot, az árajánlat elkészül.

További lehetőségek

  • A Bizonylat fejléc és zárószöveg fülön két szövegdobozban gépelhetünk tájékoztatásul további információkat. Zárószövegek a Törzsadatok / Bizonylatzáró szövegek almenüben előre is megírhatók, majd itt válaszható ki a sablon és akár szerkeszthető is.
  • A Szállítási cím fülön megadhatunk vagy a korábban partnerhez rögzített szállítási cím, címek közül választhatunk címet abban az esetben, ha a szállítási desztináció eltér a partner székhely címétől.
  • A Rendelés adatai fülön megadhatjuk a megrendelés számot és kiválaszhatjuk annak dátumát.
  • Rögzít-éskor a partnernek szóló példányt emailben is továbbíthatjuk. Ennek feltétele, hogy
    • a Fájl / Beállítások / Email felületen megadtuk a program számára a kimenő levelezésünk szerverének elérhetőségi adatait, mint szerver címe, fiókunk jelszava. Ezeket levelelező szolgáltatónktól tudakolhatjuk meg. Továbbá meg kel adnunk
    • a Törzsadatok / Ügyfelek / Alapadatok fülön partnerünk emailes elérhetőségét. Saját példányunkat akár .pdf formában is tárolhatjuk és saját felhőbe is küldhető és bárhol lehívható mobil eszközre is. (Mindez nem megengedett számlák esetén.)
  • A Bizonylat fejléc és záró szöveg fülön az árajánlat egyéb szerkezeti részei, mint tárgy, megszólítás szerepeltethető fejlécként; illetve a tételes ajánlati rész magyarázható és az árajánlat befejezhető a bizonylat záró szövegszerkesztőjében elhelyezett szöveggel.
  • árfolyamlekérdezés az MNB webes felületéről
  • ügyyfél adószáma is bekerül a fejlécbe, amennyiben a Törzsadatok / Ügyfelek -nél azt felvitték
  • az Átvétel bizonylatról gombbal korábbi dokumentumokról áthozható át a teljes tartalom, majd az szerkeszthető
  • ha kilistázzuk és kijelöljük az árajánlatot a Bizonylat / Bizonylat műveletek almenüben, az alsó ikonsor Teljesít gombjával szállítólevelet, díjbekérőt vagy számlát készíthetünk belőle automatikusan

© ProgramTECH Kft. (2024) - +36 94 900 025 - www.programtech.hu