Távsegítség

Bemutató kérése

Elérhetőség

ProgramTECH MOST ügyviteli szoftver felhasználói dokumentáció

ProgramTECH MOST ügyviteli szoftver felhasználói dokumentáció

Informatikai segédlet / Email küldéssel kapcsolatos problémák

Email küldéssel kapcsolatos problémák

Az ügyviteli szoftver számos funkciója képes különböző esetekben emailt küldeni. A leggyakoribb az elektronikus számla küldés.

Email küldéshez SMTP szerverre van szükség. SMTP szervert jellemzően majdnem mindig biztosít az adott internet szolgáltató, amin keresztül a számítógép az internethet kapcsolódik. Ugyanakkor használható egyéb fizetős és ingyenes SMTP szolgáltató is.

Szoftverünkben a Fájl / Beállítások / Email menüpont alatt beállítható az SMTP szerver eléréséhez szükséges adatok.

Email küldése a ProgramTECH szerverén keresztül

Beállítás szempontjából ez a legegyszerűbb beállítás. Nem kell tudni semmilyen jelszót vagy felhasználónevet, csupán a válasz email cím megadására van szükség.

Saját SMTP szerver használata

Ez esetben pontosan tudni kell az SMTP szerver adatait, a csatlakozás paramétereit. Ezeket mi (ProgramTECH) nem ismerjük és nem is tudjuk beszerezni, ez a felhasználó feladata és kizárólagos lehetősége.

Gyakori hibák kezelése

Az email beállítások tesztelése funkcióval könnyen ellenőrizhetőek a beállítások.

Time out / Idő túllépés

Ebben az esetben nem a felhasználónév és jelszó hibás beállításra kell gyanakodni. Az email küldési folyamat el sem jut eddig a pontig, egyszerűen már a szervert sem éri el a megadott néven és porton a program. Ezt okozhatja helyi tűzfal (Windows, router), de a cél SMTP szerver is dönthet úgy, hogy nem válaszol az esetleges túl sok hibás próbálkozás miatt. Ha a helyi tűzfalak kizárása megtörtént akkor jelezni kell a szolgáltatónak a hibát a pontos időponttal és az próbálkozás helyének publikus IP címével. A szolgáltató a napló fájlokból tudja ellenőrizni az esetleges egyéb hibát, aminek ismeretében javíthatóak a beállítások.

Haladó felhasználók hibakereséshez használhatják a Windows telnet kliensét, telepítése és használata itt:
https://learn.microsoft.com/hu-hu/windows-server/administration/windows-commands/telnet

Nyisson meg egy parancssort, és használja a telnet parancsot az SMTP szerver eléréséhez a 25-ös porton (vagy bármely más specifikus porton, ha az SMTP szerver máshol fut). Például:
telnet smtp.azonszerverenekneve.com 25

A fenti (helyes szerver adatokkal) parancs eredményének a lenti kép szerint kell kinéznie. Gyakori a fekete képernyő, ami szintén nem jó. Addig amíg ez a feltétel nem teljesül, addig biztosak lehetünk, hogy nem fog működni a levelezés azokkal a beállításokkal.

Sikeres telnet kapcsolat smtp szerverre

Természetesen még rengeteg lehetőséget biztosít a telnet parancs, az interneten rengeteg példa és leírás olvasható ezzel kapcsolatban.

Invalid creditentals / Hibás felhasznáó azonosító

Ebben az esetben vagy a felhazsnálónév vagy a jelszó rossz, ez egészen biztos.

© ProgramTECH Kft. (2024) - +36 94 900 025 - www.programtech.hu