Felmerült az igény csoportazonosító szám alkalmazására, a számlákon a vállalat adatai alatt kell megjeleníteni. Van erre dedikált mező a programban?

Az Áfa törvény a vevői oldalon kötelez a csoportos adószám használatára, 169. § dc pontban 100.000Ft-ot elérő Áfa tartalom és csoportalany vevő esetén. Az Áfa törvény 2018.07.01-től hatályos 10. melléklete 1 és 2 a) pontjaiból következően a kibocsátói oldalon is fel kell tüntetni a csoportos adóazonosítót, ugyanakkor értelmezések szerint a csoportos adóalany a maga nevében számláz (tagi, saját adószámával), és hivatkoznia szükséges a csoportazonosítóra is. A ProgramTECH MOST alkalmas volt a vevő csoportazonosítójának megjelenítésére eddig is: a Törzsadatok /Ügyfelek/Egyéb fülön volt megadható,mely a számlán vevő adatai között Csoportazonoítóként feltüntetésre került.

  1. Az online adatszolgáltatásra való felkészítéssel a 2.1.6-os új verzióban új elemként:
    • a kibocsátó oldalán is van lehetőség külön mezőben felvenni a csoportazonosítót, a Fájl / Cégadatok megadása menüben
    • a kibocsátó felőli oldalon csoportos adóalanyiság esetén mindkét adószám típus feltüntetése szükséges ahhoz, hogy az adatszolgáltatás megfelelő legyen
    • Vevő csoportos adóalany státusza esetén kizárólag a csoportazonosító feltüntetését várja az áfa tv. alapján és a NAV online adatszolgáltatásnak megfelelve a számlán a program. A tagi azonosítót ne adja meg. Azaz a korábbi adatbeviteli hely helyett az ügyféladatlap Törzsadatok / Ügyfelek / Alapadatok fülén az adószám sorban a csoportazonosítót kell megadni az egyedi adószám helyett.
    • Az Egyebek fülön a Csoportazonosító mezőben megadott azonosítót törölni szükséges.

Hasznos volt ez az oldal?

Image CAPTCHA
Gépelje be a képen látható kódot.