Népegészségügyi termékadó NETA kezelése

A háttérben követi és számolja a NETA köteles termékek termékadóját és a bevallásához szükséges összesítést gombnyomásra biztosítja.

1. A funkció előhívása

A Fájl / Beállítások / Tételkezelés fülön a NETA népegészségügyi termékadó funkció aktiválása

2. Törzsadatok feltöltése

A jelölőnégyzet kiválasztásával generálja a program a Törzsadatok / Tételek és szolgáltatások almenüben a tételtörzs NETA fület. Termék NETA kötelezettsége esetén kiszerelési egységtömeghez rendelendő NETA érték vihető fel. Számlázott termék után fizetendő értéket a program számolja ki a termék kiszerelési egysége, mennyisége, és a termék egységnyi termékadó értéke szorzataként. A termék kiszerelési mennyiségét és az kg/l mennyiségi egységhez tartozó adómértéket a felhasználó viszi fel (NETA értékeket, NETA köteles termék/VTSZ listát a program nem szolgáltat).

3. Bizonylat kép

Bizonylatoláskor nem kerül megjelenítésre a NETA (nem kötelező a számlán feltüntése). Előny, hogy a számlakép átláthatóbb, és NETA bevallásban nem érintett vevő számára a nem releváns tartalom nem kerül részletezésre.

4. Visszakeresés, bevallást segítő összesítés

A Bizonylatok / Bizonylat műveletek menüben - Tételes megjelenítéssel a NETA tételenkénti értéke is és bizonylatonkénti összesített értéke is leolvasható és exportálható ProgramTECH MOSTban szokásos táblázatkezelőkben megnyitható formákban (csv, txt vagy xls). Ugyanezen menüben közvetlenül nyomtatható a Nyomtat / Néz gombon.

5. Kedvezménykezelés

A Fájl / Beállítások / Tételkezelés -> Vevői kedvezményt csak a NETA-val csökkentett egységárra számoljon kitétellel beállíthatjuk, hogy a kedvezmény ne vonatkozzon a NETA értékre. Ha ezt nem jelöljük, mivel a NETA a nettó egységárban be kell legyen számítva, a kedvezmény levonása a NETA értékre is hat.

6. Egyéb

A Bizonylatzáró szövegben jogszabályi (NETA tv. 3§.(2)) hivatkozást szükséges feltüntetni (alapértelmezett sablonként automatizálható a Törzsadatok / Bizonylatzáró szövegek):„a népegészségügyi termékadó kötelezettség az eladót terheli”. Továbbá a Nav záradékon Bizonylatok / Új számla készítése /.../ Nav záradék fül) a NETA tartalmat jelző beállítást is szükséges bejelölni (automatizálható).


Chips-adó beállítása termékhez