Az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás számlázó funkcióról bővebben

Folyamatosan érkeznek a kérdések az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás témakörben. Néhány ezek közül gyakran ismétlődik, néhány azt sejteti, az indokoltnál nagyobb fejfájást okoz ez a témakör felhasználóink számára. Ezeket osztjuk meg itt.

Mi a tennivalóm az adóhatósági adatszolgáltatás funkció beüzemelésével, megszerzésével kapcsolatban?

A Fájl / Új verzó ellenőrzése gombbal bekerül a jelenlegi szoftverbe a funkcionalitás. A programban beállítható verziókövető figyelmeztető értesít a program bekapcsolásakor az új verzió elérhetőségéről. Így az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltató funkciót egy pillanat alatt le lehet hívni, és a többi menüponthoz hasonlóan felhasználói programfelületről kattinható lesz, el lesz látva felbukkanó súgóval, online súgóval és olvasni lehet róla a dokumentácóban.

Kell fejlesztési díjat fizetnem?

Nem. Mint programjaink minden eddigi és jövőbeni jogszabálykövető fejlesztése, az érvényes licensszel rendelkezők számára ingyenesen hozzáférhető új verzió formájában.

Hogyan kell használni az adatszolgáltató funkciót?

A fájlt és a funkciót az esetleges adóhatósági ellenőrzéskor az adóhatóság hivatalnoka fogja kérni vagy maga kattintani. Ugyanaz az információ szerepel majd .xml formátumban, mint, amelyet a Bizonylat műveletek számla kimutatásában a felhasználó saját tájékozódására használ. A számlák ellenőrzését gyorsítja fel szükségtelenné téve az adóhatóság munkatársai számára a kézi adatbevitelt. Egy kattintással a két előírt szűrőparaméter-pár (kelt dátum -tól, -ig vagy sorszámtartomány) egyikének megadásával menthető a fájl tetszőleges helyre, az alapértelmezett elnevezés tetszőleges felülírásával.

Kitolták az ellenőrző funkció bevezetését 2017-re?

Nem. A kiegészítő rendelet érvénybe lép 2016.01.01-én az utolsó információk szerint.

Bekötik a NAV-hoz?

Nem. Sem folyamatos, sem online adatszolgáltatásról nincs szó. Adóhatósági ellenőrzés lefolytatásakor történő adatszolgáltatásról van szó.