Interneten keresztül lassan fut a számlázó program, készlet megtekintés és minden általában lassú, miért?

Abban az esetben ha a szoftver lassan fut, minden művelet sokáig tart, akkor nem minden esetben triviális, hogy a lassú működést mi okozza. Ennek felderítése jellemzően rendszergazdai feladat. Gyakori álláspont az ügyfél részéről, hogy "Eddig minden működött, semmit nem változtattunk, ezért nem az ügyfél oldalán van a hiba.". Erre szolgáltatói oldalról is lehet ugyanezt válaszolni, de ezzel a probléma nem oldódik meg. A hibakeresés támogatásához készítettük ezt a leírást.

Amit ellenőrizni érdemes

Keresések táblázatokban

A táblázatokban történő keresések alapértelmezetten minden oszlopban keresnek. Ez -ha minden körülmény ideális (gyors kapcsolat, viszonylag kevés tétel, gyors számítógép, stb) akkor jól működik. Nem ideális esetekben viszont lassú lehet. Ezért beállítható minden táblázatban a keresés, hogy mely oszlopokban történjen. Ehhez a táblázatok bal felső sarka felett látható tölcsérre kell kattintani, ahol a kereséssel kapcsolatban más paraméterek is állíthatóak.

Windows rendszer frissítések

Minden frissítés legyen telepítve, a Windows Vezérlőpulton keresztül ellenőrizni kell, van e elérhető frissítés, ha van, telepíteni kell. Ezt a folyamatot addig kell ismételni, amíg frissítés elérhető.

Felesleges szoftverek

Gyakran találkozunk olyan számítógépekkel, ami zsúfolásig telepítve van az ilyen és olyan toolbar-okkal (ask és társai), régen nem használt mobiltelefonok szoftvereivel (ilyen szinkron - olyan illesztő), szintén nem használt nyomtatók meghajtó szoftvereivel és tuningoló varázsszoftverekkel (CC cleaner, stb...). Ezeket mind javasoljuk eltávolítani, mert gyorsabb nem lesz tőlük a számítógép, az az egy biztos.

Számítógép teljesítménye

A ProgramTECH MOST szoftver használatához - szélsőséges esetektől eltekintve - elegendő bármely PC, amely képes futtatni a Window 7/8/10 rendszereket. Gyakori eset viszont, hogy a számítógépen fut egyéb szoftver is (a torrent-től kezdve sok mindennel találkozunk), amely a számítógép erőforrásait elhasználja. Ennek ellenőrzése a Windows Feladatkezelőben lehetséges: a futó folyamatok összesen nem használhatnak el több CPU-t, mint 1-3%. Abban az esetben, ha ez nem így van, akkor tudni kell, hogy mi dolgozik a háttérben és tudni kell, hogy pontosan mit csinál. A folyamatos 20% feletti vagy netán 80% körüli CPU használat két dologra utal: ha nincs magyarázat az erőforrás felélésére, akkor vírussal vagy egyéb rossz szándékú szoftverrel állunk szemben; ha számos kapacitásigényes szoftver fut a gépünkön, akkor a számítógép teljesítménye nem elegendő a rá bízott feladatokhoz.

Antivírus szoftver ellenőrzése

A levelezésen, fájlok letöltésén, fájlcserén keresztül számos nem kívánatos szoftver kerülhet a számítógépre. Ezek ellen védekezni kell. Az ingyenes antivírus szoftverek üzleti felhasználásra jellemzően nem ingyenesek és használatuk is nehézkes. Ha ingyenes antivírus szoftvert használ, akkor azt érdemes lecserélni egy megbízhatóbbra. Például: www.programtech.hu/index.php?menu=antivirus

Internet kapcsolat sebessége

Az internet kapcsolat sebességét három mérőszám jellemzi: válaszidő, letöltési sebesség és feltöltési sebesség. Ezt a három paramétert ezen a weboldalon lehet mérni: www.speedtest.net. A ProgramTECH MOST használatához a minimális elvárás a SZABAD 1 Mbps feltöltés, 3 Mbps letöltés. Ezt az elvárt értéket szorozni kell a számítógépek számával, de még akkor is ha azok nem használjál a ProgramTECH MOST-ot. A válaszidőnek (ping) 10 ms körül illik lennie. Ezek a minimum értékek, amin a szoftver elfogadhatóan működik, az elfogadható pedig szubjektív, ezért a gyorsabb kapcsolat, ha elérhető, akkor javasolt.

Ha minden rendben és mégis lassú

Ha a fentiek ellenőrzése megtörtént és semmi nem hozott megoldást, akkor kérjük írja meg emailben a programtech@programtech.hu címre, hogy pontosan melyik szoftver menüben milyen műveletek lassúak. Válasszon ki egyet, ami a legzavaróbb, részletesen írja le milyen lépéseket hajt végre és a lépések között kérjük mérje meg pontosan, hogy hány másodperc telik el. A képernyőkép sokat segít. Ez utóbbi információ az alapja az esetleges javítást, optimalizálást követő visszaellenőrzésnek, hogy a javulást tényszerűen ellenőrizni és számadatban ki tudjuk fejezni.

Hasznos volt ez az oldal?

Image CAPTCHA
Gépelje be a képen látható kódot.