Interneten keresztül lassan fut a számlázó program, készlet megtekintés és minden általában lassú, miért?

Abban az esetben ha a szoftver lassan fut, minden művelet sokáig tart, akkor nem minden esetben triviális, hogy a lassú működést mi okozza. Ennek felderítése jellemzően rendszergazdai feladat. Gyakori álláspont az ügyfél részéről, hogy "Eddig minden működött, semmit nem változtattunk, ezért nem az ügyfél oldalán van a hiba.". Erre szolgáltatói oldalról is lehet ugyanezt válaszolni, de ezzel a probléma nem oldódik meg. A hibakeresés támogatásához készítettük ezt a leírást.

Amit ellenőrizni érdemes

Keresések táblázatokban

A táblázatokban történő keresések alapértelmezetten minden oszlopban keresnek. Ez -ha minden körülmény ideális (gyors kapcsolat, viszonylag kevés tétel, gyors számítógép, stb) akkor jól működik. Nem ideális esetekben viszont lassú lehet. Ezért beállítható minden táblázatban a keresés, hogy mely oszlopokban történjen. Ehhez a táblázatok bal felső sarka felett látható tölcsérre kell kattintani, ahol a kereséssel kapcsolatban más paraméterek is állíthatóak.

Windows rendszer frissítések

Minden frissítés legyen telepítve, a Windows Vezérlőpulton keresztül ellenőrizni kell, van e elérhető frissítés, ha van, telepíteni kell. Ezt a folyamatot addig kell ismételni, amíg frissítés elérhető.

Felesleges szoftverek

Gyakran találkozunk olyan számítógépekkel, ami zsúfolásig telepítve van az ilyen és olyan toolbar-okkal (ask és társai), régen nem használt mobiltelefonok szoftvereivel (ilyen szinkron - olyan illesztő), szintén nem használt nyomtatók meghajtó szoftvereivel és tuningoló varázsszoftverekkel (CC cleaner, stb...). Ezeket mind javasoljuk eltávolítani, mert gyorsabb nem lesz tőlük a számítógép, az az egy biztos.

Számítógép teljesítménye

A ProgramTECH MOST szoftver használatához - szélsőséges esetektől eltekintve - elegendő bármely PC, amely képes futtatni a Window 7/8/10 rendszereket. Gyakori eset viszont, hogy a számítógépen fut egyéb szoftver is (a torrent-től kezdve sok mindennel találkozunk), amely a számítógép erőforrásait elhasználja. Ennek ellenőrzése a Windows Feladatkezelőben lehetséges: a futó folyamatok összesen nem használhatnak el több CPU-t, mint 1-3%. Abban az esetben, ha ez nem így van, akkor tudni kell, hogy mi dolgozik a háttérben és tudni kell, hogy pontosan mit csinál. A folyamatos 20% feletti vagy netán 80% körüli CPU használat két dologra utal: ha nincs magyarázat az erőforrás felélésére, akkor vírussal vagy egyéb rossz szándékú szoftverrel állunk szemben; ha számos kapacitásigényes szoftver fut a gépünkön, akkor a számítógép teljesítménye nem elegendő a rá bízott feladatokhoz.

Antivírus szoftver ellenőrzése

A levelezésen, fájlok letöltésén, fájlcserén keresztül számos nem kívánatos szoftver kerülhet a számítógépre. Ezek ellen védekezni kell. Az ingyenes antivírus szoftverek üzleti felhasználásra jellemzően nem ingyenesek és használatuk is nehézkes. Ha ingyenes antivírus szoftvert használ, akkor azt érdemes lecserélni egy megbízhatóbbra.

Internet kapcsolat sebessége

Az internet kapcsolat sebességét három mérőszám jellemzi: válaszidő, letöltési sebesség és feltöltési sebesség. Ezt a három paramétert ezen a weboldalon lehet mérni: www.speedtest.net. A ProgramTECH MOST használatához a minimális elvárás a SZABAD 1 Mbps feltöltés, 3 Mbps letöltés. Ezt az elvárt értéket szorozni kell a számítógépek számával, de még akkor is ha azok nem használjál a ProgramTECH MOST-ot. A válaszidőnek (ping) 10 ms körül illik lennie. Ezek a minimum értékek, amin a szoftver elfogadhatóan működik, az elfogadható pedig szubjektív, ezért a gyorsabb kapcsolat, ha elérhető, akkor javasolt.

Ha minden rendben és mégis lassú

Ha a fentiek ellenőrzése megtörtént és semmi nem hozott megoldást, akkor kérjük írja meg emailben a programtech@programtech.hu címre, hogy pontosan melyik szoftver menüben milyen műveletek lassúak. Válasszon ki egyet, ami a legzavaróbb, részletesen írja le milyen lépéseket hajt végre és a lépések között kérjük mérje meg pontosan, hogy hány másodperc telik el. A képernyőkép sokat segít. Ez utóbbi információ az alapja az esetleges javítást, optimalizálást követő visszaellenőrzésnek, hogy a javulást tényszerűen ellenőrizni és számadatban ki tudjuk fejezni.

Hasznos volt ez az oldal?

Image CAPTCHA
Gépelje be a képen látható kódot.