Gyári szám kezelése

A gyári szám követése a bevételezéstől kezdődik és egészen a kiszállításig tart. Utólag pontosan visszanézhető, hogy melyik számlán vagy szállítólevéllel történt a kiszállítás, illetve mikor ékezett be, esetleg még mindig valamelyik raktárban található a tétel.

Beállítás

  • A Fájl / Beállítások / Raktár / Gyári szám kezelése opciót be kell kapcsolni.
  • A Törzsadatok / Tételek és szolgáltatások menüpont alatt a tételeket amelyek gyári számot használnak, szintén be kell jelölni a Gyári szám használata opciót. Ezután az adott tétel csak gyári szám megadása mellett vételezhető be és adható ki.

Gyári számmal rendelkező termék bevételezése

A gyári számmal rendelkező termék bevételezése semmivel sem tér el a gyári számmal nem rendelkező tételétől. A különbség az, hogy a gyári számot kezelő tételekhez a program be fog kérni a darabszámhoz megegyező gyári számot. A gyári szám megadása bevételezéskor kötelező.

Gyári számmal rendelkező termék értékesítése

Kiadáskor a termék kikereshető gyári szám alapján is, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem a termék vonalkódot kell beolvasni (begépelni), hanem a gyári számot. Ez utóbbi alapján a szoftver kikeresi, hogy mely termékről van szó és az kerül kiadásra. Gyári szám megadása nélkül a tétel nem adható ki.

Gyári szám feltüntetése számlán, szállítólevélen

Abban az esetben, ha a gyári számokat a számlán, szállítólevélen is fel szeretnénk tüntetni, akkor a Törzsadatok / Bizonylat tömbök menüpont alatt az adott bizonylat tömbre be kell kapcsolni a Gyári szám nyomtatása opciót. Ez a beállítás, csak akkor nyomtatja ki a gyári számokat ha a tétel mennyisége maximum 5. Ez azért van mert ennél több gyári szám kinyomtatása egy tétel alatt nem igazán olvasható bizonylatot eredményez. Ez utóbbi esetben a számlához van lehetőség kísérő lap nyomtatására a Bizonylatok / Bizonylat műveletek / Nyomtat - Néz / Bizonylat tételek gyári számai menüpont alatt.