Adóhatósági adatszolgáltatás funkció

Hogyan kerül bele az általam használt számlázó programba a funkció?

Mindkét szoftverünkben elérhető az új funkció. A ProgramTECH MOST 2.0.6-os, a Programtech Számlázó és Házipénztár Program 7.8.1-es verziója tartalmazza. Az új verzió lehívható a Fájl /Új verzió ellenőrzése menükben.

Hol találom a funkciót a programon belül?

A ProgramTECH MOST esetében a Fájl / Adatátadás NAV rendszerek felé, a Programtech Számlázó Programnál pedig a Fájl / Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás menüben.

Mikor kell használnom a funkciót?

A funkció működtetésére hatósági ellenőrzéskor lehet szükség, kérheti a revizor. A .xml fájlokat bármikor előállíthatja a felhasználó is, mely megtekinthető pl. az operációs rendszerrel automatikusan települő böngészővel vagy Notepad programmal is.

Szükséges e a verzió lehívásán kívül egyebet tennem, hogy működésbe lehessen hozni a funkciót és az eredmény (számla adatexport fájl produkálása NAV ellenőrzés során) a szabályozásnak megfelelő legyen?

Igen, szükséges. Számla írásakor figyelmeztet is erre a program: A 2016-os évi a számlázó programok "adóhatósági ellenőrzési..." beállítás, ellenőrzés hiányzik..., illetve NAV záradék nincs megadva üzenettel és a Fenti paraméterek átnézve , illetve NAV záradék átnézve jelölőnégyzet informált elfogadására szólít fel. (A program ugyanakkor nem tudja, kire milyen szabályok vonatkoznak. Funkciója csupán felhívja a számlakiállítót arra, hogy gondolja át, mely beállítások vonatkoznak rá.)

Hogy döntsem el, szervezetemre mely beállítások vonatkoznak?

A számlák általános kötelező elemeit, mint számla keltje, vevő vagy eladó általános adatai, Áfa kulcs, stb. gépi formában is megjeleníthető volt eddig is. Az adatok többségénél álalános felhasználónak/felhasználás során nincs tennivaló, a program tudja a dolgát. Ebben az esetben elegendő a Fenti paraméterek... pipálása és a Mindig ez legyen linken a beállítás megtanítható a programnak.

Azonban, vannak olyan az Áfa törvényben részletezett speciális számlázási helyzetek, melyek esetén a tétel megjegyzés rovatában (pl. ásványolaj adóraktárból kitárolásakor annak sűrűsége és egyéb jellemzői), a bizonylatzáró szövegben ("Pénzforgalmi elszámolás" vagy Héa irányelvre utalás közösségi kereskedelem esetén) vagy egyéb helyen szöveges formában elegendő volt a kötelező adat megjelenítése. Ezen tartalmat ezentúl a programban a funkció részeként beépült speciális mezőkben is meg kell adni ahhoz, hogy az adatexportban is megjeleníthetők legyenek. A Programtech Kft. fejlesztésének megfelelően 3 csoportba sorolhatók ezen korábban szöveges tartalmak. Azon számlakiállító, akire korábban vonatkoztak ezen kitételek, a 2016.01.01-től kiállított első számlája megírásakor el kell végezze a lent megnevezett beállítást ahhoz, hogy számlája adatexportja megfelelő tartalommal tudjon létrejönni.

Számlázási helyzet Konkrétan Hol adom meg a tartalmat a MOST-ban? Hol adom meg a tartalmat a Programtech Számlázóban?
A speciális termék/szolgáltatás számázása esetén kötelezően megadandó tételre vonatkozó adatok
  • dohányáru
  • közlekedési eszköz
  • ásványolaj
  • nyilvános árverés
A tételekhez kötelezően megadandó tartalmat ezen túl az új számla készítésekor tétel felvitele után a Módosítás / NAV adatszolgáltatás paraméterei gombon is meg kell adni. A számlán való megjelenítést a korábbiak szerint kell továbbra is elvégezni. Erre sajnos nincs mód. Át kell térni a ProgramTECH MOST-ra.
B bizonyos Áfa levonási/bevallási módszerek esetén megjelenítendő záradékok
  • pénzforgalmi elszámolás
  • ha adófizetésre a beszerző kötelezett
  • adómentes értékesítés esetén
  • különbözet szerinti szabályozás (utazási irodák, használt cikkek, műalkotások, stb.) vonatkozásakor
Az ezek szerinti kötelezően megadandó tartalmat ezen túl az új számla készítésekor NAV záradék fül Általános fülén is meg kell adni. A számlán való megjelenítést a korábbiak szerint kell továbbra is elvégezni. A Mindig ez legyen kitétellel rögzíthető a beállítás, mely a következő számlákra is érvényes lesz. Eltérés esetén újra kell tölteni a füleket. A számlán való megjelenítést a korábbiak szerint kell továbbra is elvégezni.
  • Az ezek szerinti kötelezően megadandó tartalmat ezen túl az új számla készítésekor NAV záradék fülön is meg kell adni.
  • Különbözet szerinti szabályozás adatai megadására nincs mód. Ez esetben a fentivel azonosan át kell térni a ProgramTECH MOST-ra.
C Termékdíjátvállalás és jövedéki termék forgalmazása esetén csomagolások, termékdíjas jelzések feltüntetése, népegészségügyi termékadó, AHK szám, stb. A megjelenítendő megjegyzéseket új számla készítésekor a NAV záradék fül azonos nevű két fülén is meg kell adni. A számlán való megjelenítést a korábbiak szerint kell továbbra is elvégezni. A Mindig ez legyen kitétellel rögzíthető a beállítás, mely a következő számlákra is érvényes lesz. Eltérés esetén újra kell tölteni a füleket. A számlán való megjelenítést a korábbiak szerint kell továbbra is elvégezni. Erre sajnos nincs mód. Át kell térni a ProgramTECH MOST-ra.

Tekintse át az érintett program felületeket (Hol adom meg....?), mert programjaink által kezelt esetek/helyzetek teljes felsorolása ott látható. A felületeken használt kifejezések 23/2014 NGM rendelet 2. melléklete fogalommagyarázatából származnak. Kérdés, kétség esetén forduljon a fogalmakat kifejtő Áfa törvényhez, vagy adótanácsadójához, könyvelőjéhez.

Van-e még egyéb változás a számlázásban?

Igen. Az előleg- és végszámlája, valamint a módosító/helyesbítő számla kiállításánál kell kóddal is feldolgozható jelzést adni a programban, illetve a közvetített szolgáltatás tényének jelölését is elvárja az adatexport. A frissített dokumentációkban (Súgó / Online súgó illetve Olvass el) írunk ezekről és a fentiekről is.

Mi történik, ha adatvesztés miatt nem tudok a revizornak teljes számlázásomat lefedő adatszolgáltatást átadni?

A szabályozás ezt a kérdést nem tárgyalja. Nap mint nap szembesülünk felhasználóink ilyen jellegű jelzéseivel, azaz az esemény gyakori. Az esemény bekövetkeztével a rendleletben megkívántak gyakorlatilag nem teljesíthetők. Ennek kivédésére elkerülhetetlen az adatbiztonság újragondolása. Vonatkozó MOST-os, klasszikus Programtech Számlázós tartalmaink, valamint a ProgramTECH MOST Adattárhely szolgáltatása ebben segítséget adnak.