Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás funkció

a számlázó programok kötelező eleme lesz 2016.01.01-től. Ez a funkció jogszabályi megfeleltetésként a ProgramTECH MOST-ban és a Programtech Számlázó programban is lefejlesztésre kerül.

A számlázó program által kiállított bizonylatok adóhatósági ellenőrzésre való alkalmasságának feltételeit megadó új szabályok értelmében a papír alapú számlák kiállítása esetén is elvárás lesz az elektronikus számlaexport.

A Programtech Kft. számlázóprogramjaiban jelenleg is elérhető a felhasználó munkáját segítő, őt informáló lekérdezés vagy számlaexport funkció: a ProgramTECH MOST Bizonylatok / Bizonylat műveletek, a Programtech Számlázó Számla/Szállító // Bizonylat műveletek menüiben. Az új rendelet ehhez hasonlót kíván meg, de jóval kisebb adatkörre vonatkozik, és nem a felhasználót tájékoztatja, hanem az ellenőrzés folyamatát gyorsítja meg, pontosítja. A jelenlegi funkció módosításával/ kiegészítésével az adóhatóság által gépileg értelmezhető formátumban és elvárt adatszűrésben is lehívhatóak lesznek rövidesen a számlaadatok. Az adatexport működtetése menüből, gombnyomásra történik majd, és a felhasználónak nem lesz gondja, dolga vele. Az adhatósági ellenőrzési adatszolgáltató funkciót mint minden korábbi jogszabályi illesztést díjmentesen fogjuk új verzióként felhasználóink rendelkezésére bocsátani az életbeléptetést megelőzően.

Források:
a 23/2014 NGM rendeletet módosító 2/2015 NGM rendelet
NAV tájékoztatás