Közösségi értékesítés számlázása

 • Az általános szabályok szerint adózók által a közösség (EU) másik tagállamába célzott értékesítésekor az értékesített dolognak van ugyan hozzáadott érték adó tartalma, de azt nem az eladó vonja le a vevőtől, hanem a vevő vallja, fizeti majd be saját tagállama adózási szabályai, kulcsa szerint a saját tagállama költségvetésébe. Ezért a FAD adónemet Az ÁKK, azaz az áfa törvény területi hatályán kívül áfa típust/megnevezést kell választani számlázáskor, mely 0% áfát számol hozzá a fizetendő értékhez, tehát hazai szemszögből adó-, azaz Áfa mentes értékesítésnek tekinthető.
  • A közösségi értékesítés adómentességének vannak feltételei: a vevő értékesítő által ellenőrzött közösségi adóalanyisága, melyhez segítséget ad a Törzsadatok / Ügyfelek / EU adószám ellenőrzése; az értékesített dolog okmányokkal bizonyíthatóan elhagyta az eladó székhelye szerinti tagállamot.
  • A főszabály alóli kivételeket is részletezi a NAV közöségi ügyletek áfa vonatkozásairól írt aktuális információs füzete.
 • Ezen kívül az Áfa tv. 169§-a két feltételt nevesít számla adattartalmára vonatkozóan közösségi értékesítés esetére:
  d)a termék beszerzőjének......
  da) adószáma, amely alatt mint adófizetésre kötelezettnek a termék értékesítését,
  szolgáltatás nyújtását teljesítették...
  m) adómentesség esetében jogszabályi vagy a Héa-irányelv vonatkozó rendelkezéseire történő hivatkozás vagy bármely más, de egyértelmű utalás arra, hogy a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása mentes az adó alól...
 • Közösségi termékértékesítésen belül lehet további feltétel (lásd pl. a fenti idézett paragrafus további bekezdései), melyek többségét a számlazáró szövegben kell feltüntetni, ahogyan a törvény m) pontja alatti utalást is (pl: Adó alóli mentesség termék Közösségen belüli értékesítése esetében - az Áfa tv. 89. paragrafusa alapján.)
 • A NAV adatszolgáltatáshoz külön meg kell adni az adatexport fájl számára.Tehát a megjelenítés menete:

 1. a megfelelő Áfa kiválasztása számla kiállításakor termékfelvitelnél
  • ha nincs alapértelmezetten a megfelelő kulcs és név létrehozva és az nem választható ki, akkor azt létre kell hozni a Törzsadatok / Áfa kulcsok menüben
 2. a számlazáró szövegben, azaz Új számla késztése / Bizonylat fejléc és záró szöveg fülön a megfelelő kitételt felvenni a számlára
  • ezt a tartalmat menet közben is be lehet írni a felületre
  • de később válaszható sablonként is létre lehet hozni a Törzsadatok / Bizonylatzáró szövegek menüben
 3. A számla rögzítése előtt a NAV záradék Általános fülén be kell kattintani az a fordított adózást adómentes termékértékesítést jelző négyzetet.

Hasznos volt ez az oldal?

Image CAPTCHA
Gépelje be a képen látható kódot.