Engedélyek

Itt alakíthatók ki a felhasználói jogosultságok, azaz a program különböző szintű részleteibe történő betekintés, beavatkozás fokozatainak megadása történik itt.

A ProgramTECH MOST felhasználó azonosítása és engedélyezési módszere

 • Jogosultságok, azaz korlátozott hozzáférés kiosztása és felhasználó azonosítás, azaz több felhasználó létrehozása a Hálózati és Bejelentkeztető Modul része.
 • Az alapmodulban egy felhasználó van: felhasználói csoportja Rendszergazda, neve Rendszergazda, jelszava 1234. A név nem megváltoztatható. A jelszó igen, ha ezt a felhasználó feülírja, jelszavát kizárólag ő fogja ismerni.
 • A Rendszergazda, illetve a rendszergazda felhasználói csoportban létrehozott további felhasználók jogosultsága teljeskörű, azt szűkíteni nem lehetséges.
 • További felhasználók létrehozása jogosutlságok meghatározását feltételezi. Alaphelyzetben minden rendszergazdai csoporttól eltérő felhasználó zéró hozzáféréssel bír.
 • A program bejelentkezéskor felismeri a felhasználót, ha a Fájl / Saját jelszó és belépés módja almenüben a Jelszó megjegyzése és azonnali belépés opciót jelöljük.
 • Ugyanitt megváltoztathatjuk jelszavunk.
 • A Törzsadatok / Felhasználók és engedélyek / Engedélyek jogosultságkezelése tevékenységekre szól. Bizonylatokra és iktatókönyvekre is be kell állítani a hozzáférési lehetőséget a Törzsadatok / Bizonylat tömbök engedélyei Törzsadatok / Dokumentum kezelés / Iktatókönyvek engedélyei almenükben.

Jogosultságok beállítása

Példaként adjuk meg Alma pénzügyi munkatárs és Málna könyvvizsgáló számára a társaságunk számláival kapcsolatos engedélyeit.

 1. Felhasználói csoport kiválasztása
  • Jogosultságot nem felhasználó személyéhez, azaz Almához vagy Málnához, hanem felhasználói csoporthoz kötünk. A jogosultságok beállításának feltétele a például 'pénzügy' és 'könyvelés' felhasználói csoportok előzetes létrehozása a Törzsadatok / Felhasználók és engedélyek / Felhasználói csoportok almenüben.
 2. A Törzsadatok / Felhasználók és engedélyek / Engedélyek almenüben a Főmenü elem szövege elemlistából válasszuk ki a főmenüt, amelyen belül különféle tevékenységekre különféle engedélyeket adhatunk ki
  • A mezőből jelöljük ki a menüt (akár a program egészére, az összes menüre meghatározhatók az engedélyek egy táblában az Összes választásával), példánkban a Bizonylatok főmenüre van szükség a számlázással kapcsolatos engedélyek meghatározásához.
 3. Az Almenü elem szövege oszlopban szűkítsük tovább a beállítandó funkciót
  • Példánkban az Új számla készítése almenüben történő tevékenységre szeretnénk fókuszálni, tehát ezt válasszuk ki.
 4. A Módosítás gomb majd,
 5. a felbukkanó ablakban Megtekint, Felvitel, Módosít, Törlés tevékenyeségek engedélyezhetők a jelölőnégyzetek pipálásával.
  • Példánkban Alma esetében az 1. lépésben kiválasztott 'pénzügy' felhasználói csoporthoz az összes tevékenységet engedélyezzük az Összes be- vagy kikapcsolaása jelölőnégyzettel. Málna számára az 1. lépésben a 'könyvelés' felhasználói csoportot kell kiválasztanunk, majd a 4. lépésben az Új számla funkciói közül csupán a Megtekint -re adunk módot. Könyvvizsgálónk számlákat nem vihet fel, nem módosíthat.
 6. Rendben gombon véglegesítjük a beállítást.
 7. Ha ezek után ki-, majd belépünk a programba Alma felhasználóként, azt tapasztaljuk, hogy az Új számla készítése almenü még mindig szürke, még nem tud Alma számlázni. A Törzsadatok / Bizonylat tömbök engedélyei felületen is meg kell adnunk Alma felhasznlói csoportja számára a hozzáférést.


A könyvvizsgáló vagy egyéb adóhatósági vagy szabványhoz történő igazodáshoz szükséges auditor számára hasonlóképpen biztosíthatunk hozzáférést ügyviteli rendszerünkhöz, ha az rendszeres időközönként történik és automatizálni szeretnénk.