Új bejövő rendelés

Az első bizonylat kiállítását megelőzi 5 lépést - amennyiben ez lesz az első ProgramTECH MOST-tal készített dokumentum - bejövő rendelés szerkesztése előtt is érdemes megtenni:

 1. A Törzsadatok/Pénznemek és Bankszámlák menüben a számla kibocsátó fejléc adatai között feltüntetendő bankszámlaszámot, melyre a pénzügyi teljesítés jóváírható, meg kell adni a program számára. Minden pénznem mellé fell kell tüntetni a vonatkozó bankszámlaszámot. Amennyiben a számlázandó pénznem nincs alapértelmezetten felsorolva, az a Felvitel gombbal létrehozható.
 2. Ellenőrizni érdemes, hogy a Törzsadatok/Fizetési módok menüben alapértelmezetten megjelenő módok között szerepel-e a vállalkozás által alkalmazott fizetési mód. Amennyiben nem, létre kell hozni a Felvitel gombbal.
 3. Ellenőrizni érdemes, hogy a Törzsadatok/Áfa kulcsok menüben alapértelmezetten megjelenő Áfa típusok között szerepel-e a vállalt által alkalmazott kulcs ás elnevezés. Amennyiben nem, létre kell hozni a Felvitel gombbal.
 4. A bizonylat tömbök Törzsadatok/Bizonylat tömbök menüben létre kell hozni a bejövő megrendelések számára tömböt, mert az alapértelmezetten nincs a programban létrehzova.
 5. Minden számla típusú bizonylattömböt szigorú számadásba (számlaíró program neve, tömb sorszáma, indítás időpontja) kell venni könyvelője segítségével! A bejövő megrendelések nem kötelezően szigorú számadású bizonylatok, bár szervezete szabályzatában azzá tehető. Automatikus érvénytelenítő funkció ezért nincs beépítve erre a bizonylattípusra.

Az ügyfél- illetve tételtörzs létrehozása történhet bizonylat készítése közben és azt megelőzően is.

bejövő megrendelés készítése

 1. Bizonylat tömb kiválasztása
 2. Ügyfél kiválasztása. Ha még nincs a törzsben, az Új ügyfél linken számlaírás közben is felvihető.
 3. Termék, szolgáltatás kiválasztása a Felvitel gombbal, vagy Vonalkóddal történhet. Ha még nincs a törzsben, az Új tétel linken bizonylatírás közben is felvihető. A tételsorhoz tartozó mennyiség itt adandó meg, esetleg változó Áfa kulcsa, ára a törszben megadottól eltérő értékre is átírható.
 4. További tétel az előző sor szerint viendő fel. Tételsor kijelölés után törölhető a Törlés gombbal, módosítható a Módosítás gombbal.
 5. Az Előnézet gomb megmutatja a bizonylat képét, bezárásával tovább szerkeszthető. A Mégsem gombbal eldobhatjuk a dokumentumot.
 6. Ha megnyomjuk a Rögzít gombot, a megrendelés elkészül.


További lehetőségek:

 • A Bizonylat fejléc és zárószöveg fülön két szövegdobozban gépelhetünk tájékoztatásul további információkat. Zárószövegek a Törzsadatok / Bizonylatzáró szövegek almenüben előre is megírhatók, majd itt válaszható ki a sablon és akár szerkeszthető is.
 • A Szállítási cím fülön megadhatunk vagy a korábban partnerhez rögzített szálítási cím, címek közül választhatunk címet abban az esetben, ha a szállítási desztináció eltér a partner székhely címétől.
 • Rögzít -éskor a partnernek szóló példányt emailben is továbbíthatjuk. Ennek feltétele, hogy
  • a Fájl / Beállítások / Email felületen megadtuk a program számára a kimenő levelezésünk szerverének elérhetőségi adatait, mint szerver címe, fiókunk jelszava. Ezeket levelelező szolgáltatónktól tudakolhatjuk meg. Továbbá meg kel adnunk
  • a Törzsadatok / Ügyfelek / Alapadatok fülön partnerünk emailes elérhetőségét. Saját példányunkat akár .pdf formában is tárolhatjuk és saját felhőbe is küldhető és bárhol lehívható mobil eszközre is. (Mindez nem megengedett számlák esetén.)
 • A Bizonylat fejléc és záró szöveg fülön a bejövő megrendelés egyéb szerkezeti részei, mint tárgy, megszólítás szerepeltethető fejlécként; illetve a tételes rész magyarázható és a megrendelés lezárható a bizonylat záró szövegszerkesztőjében elhelyezett szöveggel.
 • árfolyamlekérdezés az MNB webes felületéről
 • ügyyfél adószáma, saját beszállítói azonosítónk, SAP kód. szerződésszám is bekerül a fejlécbe, amennyiben a Törzsadatok / Ügyfelek -nél azt felvitték
 • az Átvétel bizonylatról gombbal korábbi dokumentumokról áthozható át a teljes tartalom, majd az szerkeszthető
 • ha kilistázzuk és kijelöljük az árajánlatot a Bizonylat / Bizonylat műveletek almenüben, az alsó ikonsor Teljesít gombjával szállítólevelet, díjbekérőt vagy számlát készíthetünk belőle automatikusan
 • ha kilistázzuk és kijelöljük az árajánlatot a Bizonylat / Bizonylat műveletek almenüben, az alsó ikonsor Másolás gombjával korább bizonyaltról átmásolhatunk teljes tartalmat, majd azt szerkeszthetjük.