NAV

Figyelni kell a Kata miatt a 8 és 12 mFt határokat. Több pénznemben számlázok, hol találok olyan összesítést, amely a HUF és az EUR számláim értékét is mutatja összesítve, illetve az Áfa területi hatályán kívül eső bevételek levonásával?

A Bizonylatok / Bizonylat műveletek menü számlalistájában a

 • a Tételre összevont vagy az Ügyfélre összevont füleken magyar forintra átszámolva is megjelennek a nettó értékek a SUM:tétel nettó érték HUF oszlopban.
 • A szűrések részen a Pénznem és az Időszak szűrők - ez utóbbiban teljesítés és számla kelt időszakra is szűrhetünk - használatával beállíthatjuk, hogy például a KATA gazdasági évünkre vetítve mindkét pénznemben számolt bevételeink milyen összegre rúgnak:
  • Pénznem: Összes
  • A SUM:tétel nettó érték HUF oszlop cellái kijelölése (cellákba kattintava egyesével, vagy tömeges kijelölés az oszlop fejlécre való jobb egér kattintás és az Oszlop kijelölése opcióval)
  • Az érték megjelenik az Összeg= információs blokkban.
 • Az alanyi adómentes értékhatár megállapításához a külföldi teljesítési helyű bevételeinket Ügyfélre összevont fül az Ügyfél adószám közösségi oszlop fejlécre katintva sorba rendezhetjük, ezáltal elválasztásra kerülnek a belföldi/közösségi adószámú sorok. A cellák kielölése után megjelenik összegeik összértéke az információs blokkban. Ez egy közelítő megoldás, hiszen előfordulhat, hogy egyéb szempontokat is figyelembe szükséges venni a teljesítési hely meghatározásánál!
 • Ugyanaezen értékek csak HUF vagy EUR-ra szűkítve is megjeleníthetők a Pénznem szűkítésével.
 • A táblázatok exportálhatók táblázatkezelőbe.

Nettó árbevétel összesítő határérték ellenőrzéséhez

PTGSZLAH

Ebben az almenüben a szoftver létrehozza a NAV Általános Nyomtatvány Kitöltő (ÁNYK) programjához szükséges adatállományt.

 • A Fájl / Adatátadás NAV nyomtatványkitöltőhöz / PTGSZLAH menüpont alatt megnyíló ablakban paraméterezhető az átadás:
  • Számlatömb kiválasztása. Ha további szűkítésre is szükség van, pl. van a vállakozásnak nem nyugtaadási kötelezettséget maga után nem vonó tevékenysége (amelyről kiállított számla nem része az adatszolgáltatásba vonandó számlák körének) érdemes külön számlatömböt kialakítani ezen számlák számára. Kizárólag a Törzsadatok / Fizetési módok / Befizetés pénztárba típúsú készfizetéssel kiállított számlák adatai mennek át!
  • Időszak (ebben a kontextusban az előző naptári hónap napjaira van szükség) megadása.
 • Létrejön az átadásra kész .xml állomány, melyet el kell menteni. A .xml fájlt a NAV Általános Nyomtatványkitöltő program már tudja fogadni - természetesen a PTGSZLAH nyomtatvány ÁNYK-ba történő telepítését követően (az adóhatóság oldalain hozzáférhető).
 • A fájl az ÁNYK program Adatok / XML állomány megnyitása szerkesztésre menüpontjában beolvasható.

A PTGSZLAH adatlap kitöltés funkciót külön aloldalon is bemutatjuk.

Kapcsolódó tartalmak: 

Mit kell tennem a számlázó program NAV felé történő bejelentésekor?

A 23/2014 NGM rendelet szerinti felhasználói bejelentési kötelezettség keretében a NAV oldaláról elérhető SZAMLAZO nevű formanyomtatványon a számlázó programot a beüzemeléstől számított 1 hónapon belül be kell jelenteni. A használatból kivont számlázó programra ugyanez vonatkozik. A követekző adatokat kéri a formanyomtatvány:

 • A program neve: ProgramTECH MOST
 • (A program azonosítója: nem kötező kitölteni, nem javasoljuk feltüntetését, a számlán és az aktiváló emailben szerepel)
 • Saját fejlesztésű program: Nem
 • A fejlesztő neve és adószáma: Programtech Kft., 14319813-2-18
 • Az értékesítő neve és adószáma: a program vásárlásról készült számlán a kibocsátó adatai alatt
 • Beszerzés időpontja: a számla fizetési határideje
 • Használatba vétel időpontja: értelemszerűen a felhasználás kezdete


A SZAMLAZO NAV-os forma példa adatokkal kitöltve:
Számlázó program bejelentése NAV formanyomtatványon


Számlázó program bejelentése NAV formanyomtatványon

Számunkra kényelmes és papírkímélő megoldás lenne, ha elektronikusan tárolnánk a másodpéldányt.

Az áfa törvény lehetőséget biztosít a papíron kibocsátott számla elektronikus megőrzésére. A kérdésben megfogalmazott szituáció a kibocsátó általi elektronikus megőrzés esete, melyet a 23/2014 NGM rendelet 17, 18 és 19 §-a szabályoz, hivatkozva a digitális archiválás 114/2007 GKM rendelet előírásaira. A ProgramTECH MOST-tal automatizálható a saját példány pdf képézése. A Törzsadatok / Bizonylat tömbök almenüben a tömb jellemzőinél megadható eltérő nyomtató a befogadói Első példány nyomtatója és a kibocsátói További példányok nyomtatója mezőkben. A kibocsátói példány számára automatikusan felajánlásra kerül számla rögzítésekor a pdf nyomtató, a képzett képfájl elnevezése a sorszámból épül fel, mellőzve az informatikában tiltott esetleges (/) útvonalkaraktert. A PDF-es számlaképzés viszont nem felel meg a jogszabályoknak - önmagában. Az ilyen módon megőrzendő számlát további technikai feltételeknek kell megfeleltetni, melyről egyenlőre a felhasználó kell, hogy gondoskodjon: elektronikus aláírás, minősített hitelesítő szervezettől időbélyeg vagy minősített archiváló szolgáltatónál való elhelyezés.

Oldalak