valósidejű online számla adatszolgáltatás

Cseh cégnek számláztunk Magyarországon felépítendő létesítmény tervezését EUR-ban. Miért nem küldte be a program a NAV-nak a számlát, nem kompatibilis a jogszabállyal?

Mikor kötelező az online számlaadat adatszolgáltatás?

Több számlázó programot is használunk. A technikai felhasználót több programban is meg lehet adni, vagy programonként eltérő techniaki felhasználóval szükséges dolgozni?

A különböző számlázóprogramokból származó adatszolgáltatások megkülönböztetésének egyik lehetőséges módja az, hogy eltérő technikai felhasználóval dolgozik az eltérő programokban.

Felmerült az igény csoportazonosító szám alkalmazására, a számlákon a vállalat adatai alatt kell megjeleníteni. Van erre dedikált mező a programban?

Az Áfa törvény a kibocsátói és a vevői oldalon is kötelez a csoportos adószám használatára, a NAV Online adatszolgáltatás szabályai miatt mindkét oldalon mindkét adószám felvitelére szükség van.

A 100.000 Ft alatti ÁFA tartalmú számlák kiállításakor is történik adatszolgáltatás a NAV felé? Vagy ebben az esetben semmi sem történik? Megy minden pont úgy, mint a jelenlegi rendszernél?

Nem küld a program egyéb számlákról adatot, kizárólag a kötelezett számlákról, ott is a minimálisan kötelező adatokról. Több adat átadását persze fogadja a NAV és nevesíti a szabályozás is ennek lehetőségét.

Mi történik, ha átlag user számára úgy tűnik, hogy van internet kapcsolat (miközben nincs), elkészíti a számlá(ka)t, kinyomtatja, postázza, és mondjuk csak másnap áll helyre az internet kapcsolat?

A rendelet 13/A. § (4)-(7) és a 13/B. § paragrafusaiban előírja a hiba miatti nem teljesítés esetére a tennivalókat. A Felhasználó oldali internetkapcsolati hiba esetét a 13/B. § (4)-(5) bekezdései részletezik: a hiba elhárulását követő 24 órán belül el kell végezni az adatszolgáltatást.

Csupán annyi a technikai kérdésem, hogy az új rendszerben mi a teendő, ha nincs internet kapcsolat? Addig nem szabad számlát kiállítani?

NAV Online Számla rendszer kapcsolat

A Számlázó Program Modul 2.1.6 és annál magasabb verziószámú kiadásai rendelkeznek a NAV Online Számla adatszolgáltatáshoz szükséges illesztéssel. A 2.4.1-es verziótól a 2020.07.01-től érvényes követelménynek megfelelően áfa tartalomtól függetlenül küldi a belföldi adóalanyiságú adózó eladó belföldi adóalanyiságú adózó vevő részére kiállított, belföldi teljesítésű számla adatait. Nem kötelezett számlákat, így magánszemély vagy külföldi vevő részére kiállítottat, nem küld be.

A számlát nem közvetlenül nyomtatjuk, hanem "pdf nyomtatóval" generáljuk, majd továbbítjuk és a befogadó maga nyomtatja ki az eredeti példányt. Július 1-től a közvetlenül PDF-be nyomtatáson kell-e változtatnunk vagy továbbra is követhető-e a gyakorlat?

A programok nem tudják megállapítani, hogy egy nyomat majd fizikai vagy pdf nyomtatóra kerül-e. Ezért a NAV felé történő adatszolgáltatásnak ehhez nincs köze.

Pages