számlázás

Új számla készítése

Az első bizonylat kiállítását megelőzi 5 lépés:

 1. A Törzsadatok/Pénznemek és Bankszámlák menüben a számla kibocsátó fejléc adatai között feltüntetendő bankszámlaszámot, melyre a pénzügyi teljesítés jóváírható, meg kell adni a program számára. Minden pénznem mellé fell kell tüntetni a vonatkozó bankszámlaszámot. Amennyiben a számlázandó pénznem nincs alapértelmezetten felsorolva, az a Felvitel gombbal létrehozható.
 2. Ellenőrizni érdemes, hogy a Törzsadatok/Fizetési módok menüben alapértelmezetten megjelenő módok között szerepel-e a vállalkozás által alkalmazott fizetési mód. Amennyiben nem, létre kell hozni a Felvitel gombbal.
 3. Ellenőrizni érdemes, hogy a Törzsadatok/Áfa kulcsok menüben alapértelmezetten megjelenő Áfa típusok között szerepel-e a vállalt által alkalmazott kulcs ás elnevezés. Amennyiben nem, létre kell hozni a Felvitel gombbal.
 4. A bizonylat tömbök Törzsadatok/Bizonylat tömbök alapértelmezettől eltérő sorszámozása, prefixek megváltoztatása. Meghagyható az alapértelmezett is, de később változtatására nincs mód: lezárással, új tömb nyitásával érvényesíthetők az itt elmulasztott egyéni beállítások.
 5. Minden számla típusú bizonylattömböt szigorú számadásba (számlaíró program neve, tömb sorszáma, indítás időpontja) kell venni könyvelője segítségével!

Az ügyfél- illetve tételtörzs létrehozása történhet bizonylat készítése közben és azt megelőzően is.

Számla készítése

 1. Bizonylat tömb kiválasztása. Tetszőleges számú tömb hozható létre. Pénznemenként külön tömböt igényel a program, ezt példázza az alapértelmezett HUF és EUR tömb.
 2. Ügyfél kiválasztása. Ha még nincs a törzsben, az Új ügyfél linken számlaírás közben is felvihető.
 3. Fizetési mód kiválasztása
 4. Teljesítés időpontja, fizetési hatráidő, számla nyelve kiválasztása
 5. Termék, szolgáltatás kiválasztása az Felvitel gombbal vagy akár Vonalkóddal történhet. A NAV adatszolgáltatáshoz szükséges a közvetített szolgáltatás megjelölése. Ha ilyen tételt számláz, módosítsa a tétel tulajdonságait a törzsben mielőtt azt felvinné a bizonylatra! A Foglalásból gombbal az ügyfélnek lefoglalt, megrendelt terméket behúzhatjuk a bizonylatra. Ha még nincs a törzsben, az Új tétel linken számlaírás közben is felvihető. A tételsorhoz tartozó mennyiség itt adandó meg, esetleg változó Áfa kulcsa, ára a törzsben megadottól eltérő értékre is átírható.
  • További tétel az előző sor szerint viendő fel.
  • Tételsor kijelölés után törölhető a Törlés gombbal, módosítható a Módosítás gombbal.
   • A Tétel módosítása menüvel szerkeszthetjük a sort.
   • A NAV adatszolgáltatás paraméterei menüvel a speciális áruk felvitelekor kell élnie a számlakiállítónak (továbbra is szövegesen is meg kell adni a tartalmi megjelenítés céljából):
 6. Ellenőrizzük a számla tartalmát az Előnézet gombon. Bezárásával a számla tovább szerkeszthető. A Mégsem gombbal eldobhatjuk a számlát. Ekkor eldönthetjük, hogy később visszatérünk-e a félbehagyott számlához, vagy azt egészében eldobjuk.
  • A 8 cm-es keskeny számláról előnézet nem képezhető.
 7. Rögzítés előtt program figyelmeztet az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatáshoz szükséges beállítások áttekintésére. Megnyílik a NAV záradék fül, mely párhuzamos szinten helyezkedik el a számla tartalmi elemei rögzítésére szolgáló füllel. A felület 3 része az Általános, Termékdíj átvállalás, és Jövedéki adók. Felhasználóink többsége számára az Általános fül bír jelentőséggel: itt kell a továbbra is szükséges megszokott tartalmi felvitelen túl jelölni
  NAV adatszolgáltatás záradék
  • a pénzforgalmi elszámolás (továbbra is szövegesen is meg kell adni a tartalmi megjelenítés céljából)
  • a vevő általi adófizetési kötelezettség (továbbra is szövegesen is meg kell adni a tartalmi megjelenítés céljából),
  • az adómentes termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás (továbbra is szövegesen is meg kell adni a tartalmi megjelenítés céljából) tényét, valamint
  • a különbözet szerinti szabályozás esetét (továbbra is szövegesen is meg kell adni a tartalmi megjelenítés céljából).
  • Továbbá, itt van mód a Betétdíj elkülönített összege vagy a légiút szolgáltatás számlázásánál a beszállókártya adatok megadására.
 8. Ha elfogadjuk a Rögzít gombot, a számla visszavonhatatlanul elkészül.


További lehetőségek számla adattartalma, rögzítése kapcsán:

 • A Bizonylat fejléc és zárószöveg fülön két szövegdobozban gépelhetünk tájékoztatásul további információkat. Zárószövegek a Törzsadatok / Bizonylatzáró szövegek almenüben előre is megírhatók, majd itt válaszható ki a sablon és akár szerkeszthető is. Az Áfa törvény 169.§-a meghatározta kötelező kitételek - például közösségi értékesítés, adómentesség vagy különbözet szerinti adózás esetén szokásos hivatkozások - a Bizonylatok / Új számla készítése / NAV záradék fülön vagy a Bizonylatok / Új számla készítése / Felvitel / Módosítás / NAV adatszolgáltatás paraméterei felületen történt adatbevitel ellenére a bizonylatzáróban is megadandó.
 • A Szállítási cím fülön megadhatunk vagy a korábban partnerhez rögzített szálítási cím, címek közül választhatunk címet abban az esetben, ha a szállítási desztináció eltér a partner székhely címétől.
 • A Rendelés, szerződés adatai és egyéb fülön megadhatjuk a megrendelés számot és kiválaszhatjuk annak dátumát; valamint kiválaszthatjuk, megadhatjuk vagy szerkeszthetjük az ügyféltörzsben korábban rögzített szerződésszámot, egyéb a számlán nem, de a számlainformációkban megjelenő és kereshető megjegyzés adható itt meg.
 • A Csatolt dokumentumok fülön csatolható irat a bizonylathoz, mely E-számla Modul jelenlétében a számlával párhuzamosan kiküldésre kerül a partnerhez, a Dokumentumkezelő Modullal pedig iktatható.
 • Rögzít-éskor a partnernek szóló példányt emailben nem továbbíthatjuk. A megfelelő modulok megléte esetén aktív az E-számla, Távszámla és EDI továbbítási opció. Ezek további beállítása, hogy
  • a Fájl / Beállítások / Email felületen megadtuk a program számára a kimenő levelezésünk szerverének elérhetőségi adatait, mint szerver címe, fiókunk jelszava. Ezeket levelelező szolgáltatónktól tudakolhatjuk meg. Továbbá meg kel adnunk
  • a Törzsadatok / Ügyfelek / Alapadatok fülön partnerünk emailes elérhetőségét.
 • Saját példány számát megadhatjuk, felülírva a Bizonylat tömbök beállítását
 • Árfolyamlekérdezés az MNB webes felületéről
 • Ügyyfél adószáma és/vagy a csoportazonosítója is bekerül a fejlécbe, amennyiben a Törzsadatok / Ügyfelek -nél azokat felvitték.
 • Beszállítói azonosítók, pl. SAP kód, szállítói szám is bekerül a fejlécbe, amennyiben a Törzsadatok / Ügyfelek -nél azokat felvitték.
 • A Bizonylatról gombbal korábbi dokumentumokról áthozható a teljes tartalom, majd az szerkeszthető,
  • ha a Törzsadatok / Bizonylattömöbök menüben a Forrásbizonylat sorszámának feltüntetése lehetőséget kiválasztottuk, akkor a bizonylatzáró szövegre automatikusan rákerül a hivatkozás.
 • Ha kilistázzuk és kijelöljük a számlát a Bizonylat / Bizonylat műveletek almenüben, az alsó ikonsor Érvénytelenít gombjával automatikusan stornózhatjuk.
 • Ha kilistázzuk és kijelöljük a számlát a Bizonylat / Bizonylat műveletek almenüben, az alsó ikonsor Teljesít gombjával tudathatjuk a programmal, hogy követelésünk már nem áll fenn partnerünkkel szemben.
 • A Bizonylatok / Bizonylatműveletek almenüből tetszőleges bizonylat tartalmi elemei szerkesztőfelületre Másolásával sok tételes számla kiállíátásnak folyamata felgyorsítható.
 • Számla automatikusan generálható a Pénztárgép / Nyugta alapján számla nyomtatása almenüjében vagy pénztrágépes illetve tételes listás blokkos eladásról az azonos nevű almenü azonos elnevezésű gombján.