adatátadás

Lehetőség van-e valahonnan kiexportálni a számlázott adatokat, hogy a szállítmányozó futárcégnek átadásra kerüljön?

Igen, erre két megoldás is készült:

 1. Táblázatkezelőben megnyitható .csv, .xls formában a Bizonylatok / Bizonylatműveletek menüben a tábla alatti export ikonon a "Hogyan exportálhatok adatokat excellbe?" leírás szerint.
  • már az alap Számlázó Program Modulban elérhető
 2. Egyéb programokhoz való illesztéshez .xml formában a Fájl / Beállítások menü EDI fülén az XML export mezőben. Minden bizonylattípusról rögzítéskor a választott mappába küldi az adatokat. Ez a felület látható az ábrán. XML export minden bizonylatról rögzítéskor.
  • A Számlázó és a Hálózati és Bejelentkeztető Modullal elérhető.
  • Ezen xml export lehetőség mellett a könyvelőszoftverek felé történő adatátadás, a pénztárgépes nyugta számlázással kiváltásakor elvárt adatszolgáltatás, valamint a minden számlázó program számára kötelező NAV adatszolgáltatás funkciók ettől eltérő további export működések a ProgramTECH MOST ügyvitelnél.

NAV PTGSZLAH adatlap kitöltő

Kinek javasolható online pénztárgépes nyugta helyett számlakiállítás és mivel jár ez a döntés?

A nyugtaadásra (azaz online pénztárgép használatára) kötelezett adózók - 2017 elejétől bővül a kötelezettek köre a gépjármű-, motorkerékpár javítást szolgáltató szervizek, diszkó üzemeltető, plasztikai sebész, mosodát, fittnesztermet vagy szoláriumot működtető szolgáltatókra - ezen kötelezettségüket (azaz online pénztárgép használatát) kiválthatják számla írásával. Milyen esetben javasolható és mivel jár ez?

PTGSZLAH

Ebben az almenüben a szoftver létrehozza a NAV Általános Nyomtatvány Kitöltő (ÁNYK) programjához szükséges adatállományt.

 • A Fájl / Adatátadás NAV nyomtatványkitöltőhöz / PTGSZLAH menüpont alatt megnyíló ablakban paraméterezhető az átadás:
  • Számlatömb kiválasztása. Ha további szűkítésre is szükség van, pl. van a vállakozásnak nem nyugtaadási kötelezettséget maga után nem vonó tevékenysége (amelyről kiállított számla nem része az adatszolgáltatásba vonandó számlák körének) érdemes külön számlatömböt kialakítani ezen számlák számára. Kizárólag a Törzsadatok / Fizetési módok / Befizetés pénztárba típúsú készfizetéssel kiállított számlák adatai mennek át!
  • Időszak (ebben a kontextusban az előző naptári hónap napjaira van szükség) megadása.
 • Létrejön az átadásra kész .xml állomány, melyet el kell menteni. A .xml fájlt a NAV Általános Nyomtatványkitöltő program már tudja fogadni - természetesen a PTGSZLAH nyomtatvány ÁNYK-ba történő telepítését követően (az adóhatóság oldalain hozzáférhető).
 • A fájl az ÁNYK program Adatok / XML állomány megnyitása szerkesztésre menüpontjában beolvasható.

A PTGSZLAH adatlap kitöltés funkciót külön aloldalon is bemutatjuk.

Kapcsolódó tartalmak: 

Hogyan alakítható ki a kapcsolat a MOST és a Medmax szoftverek között?

Orvosi szoftver és a számlázó program kapcsolat kialakítása

A két program - a PorgramTECH MOST Számlázó Program Modulja és Hálózati bejelentkeztető Modulja jelenlétében - felismeri egymást, amennyiben egy hálózaton, egy gépen vannak telepítve; a kommunikáció technikailag telepítéstől már biztosított. Ahhoz, hogy a Medmax proogram felhasználói felületéről is elérhető legyen a számlázás funkció, a következő beállításokat kell eszközölni:

 1. A MEDMAX szoftveren belül Rendszerbeállítások / Külső programok / Számlázó fülön jelöljük be a Számlázó használata nevű kapcsolót.
  • Ennek hatására a Pacienslista szalagmenüjén megjelenik a Számlázás nyomógomb.
  • A MedMax-ban néhány számlatétel előre fel van töltve, ezeket a kapcsoló alatti táblázatban találjuk.
  • A Számlatétel oszlopban található megnevezés fog a kiállított számlára kerülni, melyet a Rövid név oszlopban látható megnevezés alapján választhatunk majd ki.
  • A Fizetendő ár pedig a számlára kerülő összeget tartalmazza.
  • Bármely adatot átírhatjuk, törölhetjük azokat a sorokat, amelyeket nem szoktunk számlázni és új számlatételeket is felvehetünk a táblázat jobb oldalán lévő Új és Törlés gombokkal.
 2. A Felhasználói beállítások / Alapbeállítások / Külső programok fülön adjuk meg a MOST Számlázó helyét, azaz azt a mappát a számítógépünkön, ahová a számlázó programot telepítettük (azaz ahol a most.exe nevű fájl megtalálható). A mappa útvonalát beírhatjuk kézzel, vagy betallózhatjuk a mező mögötti nyomógomb segítségével.

Számla készítése a Medmax programból

 • A számla készítését kezdeményezhetjük a pacienslistán állva a szalagmenü Számlázás nyomógombjával, valamint
 • az Igazolás, a Jogosítvány, a Lőfegyver és a Látlelet nyomtatványok eszköztárának Számlázás gombjával.
 • A gombra kattintva minden esetben a Számlázás indítása ablak jelenik meg, ahol ki kell választanunk azokat a számlatételeket, amelyekről a számlát szeretnénk kiállítani, majd
 • a Számla készítése gombra kattintva elindul a ProgramTECH MOST Számlázó.

Webes számlázás, webáruházból számlázás

Számlázó Program illesztése más rendszerekhez

A Számlázó Program és Házipénztár Program kevés programozói munkával illeszthető webáruházakhoz (például Joomla - Virtuemart webáruházhoz) vagy egyéb informatikai rendszerekhez. Az illesztés segítségével a számlázás webáruházból (vagy bármilyen más rendszerből, például MedMAX) elkészítése másodpercek alatt lehetséges.

Hálózati és bejelentkeztető Modul

Ez a modul a funkcionalitást (számlázás, bejövő számla rögzítés, dokumetumkezelés, szerviz ügyvitele, stb) nyújtó PorgramTECH MOST modulok kiegészítőjeként a többfelhasználós változatot, a jelszavas felhasználó azonosítást és külső programokkal történő adatkommunikációt, dokumentum küldése emailben (árajánlat, díjbekérő, szállítólevél) lehetőségét biztosítja. Például webáruházhoz lehet kapcsolódni általa, interneten keresztüli online működést biztosít, megvalósítható vele könyvelőprogram vagy NAV ÁNYK felé történő adatküldés.