adatátadás

Lehetőség van-e valahonnan kiexportálni a számlázott adatokat, hogy a szállítmányozó futárcégnek átadásra kerüljön?

Igen, erre két megoldás is készült:

 1. Táblázatkezelőben megnyitható .csv, .xls formában a Bizonylatok / Bizonylatműveletek menüben a tábla alatti export ikonon a "Hogyan exportálhatok adatokat excellbe?" leírás szerint.
  • már az alap Számlázó Program Modulban elérhető
 2. Egyéb programokhoz való illesztéshez .xml formában a Fájl / Beállítások menü EDI fülén az XML export mezőben. Minden bizonylattípusról rögzítéskor a választott mappába küldi az adatokat. Ez a felület látható az ábrán. XML export minden bizonylatról rögzítéskor.
  • A Számlázó és a Hálózati és Bejelentkeztető Modullal elérhető.
  • Ezen xml export lehetőség mellett a könyvelőszoftverek felé történő adatátadás, a pénztárgépes nyugta számlázással kiváltásakor elvárt adatszolgáltatás, valamint a minden számlázó program számára kötelező NAV adatszolgáltatás funkciók ettől eltérő további export működések a ProgramTECH MOST ügyvitelnél.

NAV PTGSZLAH adatlap kitöltő

Kinek javasolható online pénztárgépes nyugta helyett számlakiállítás és mivel jár ez a döntés?

A nyugtaadásra (azaz online pénztárgép használatára) kötelezett adózók - 2017 elejétől bővül a kötelezettek köre a gépjármű-, motorkerékpár javítást szolgáltató szervizek, diszkó üzemeltető, plasztikai sebész, mosodát, fittnesztermet vagy szoláriumot működtető szolgáltatókra - ezen kötelezettségüket (azaz online pénztárgép használatát) kiválthatják számla írásával. Milyen esetben javasolható és mivel jár ez?

PTGSZLAH

Ebben az almenüben a szoftver létrehozza a NAV Általános Nyomtatvány Kitöltő (ÁNYK) programjához szükséges adatállományt.

 • A Fájl / Adatátadás NAV nyomtatványkitöltőhöz / PTGSZLAH menüpont alatt megnyíló ablakban paraméterezhető az átadás:
  • Számlatömb kiválasztása. Ha további szűkítésre is szükség van, pl. van a vállakozásnak nem nyugtaadási kötelezettséget maga után nem vonó tevékenysége (amelyről kiállított számla nem része az adatszolgáltatásba vonandó számlák körének) érdemes külön számlatömböt kialakítani ezen számlák számára. Kizárólag a Törzsadatok / Fizetési módok / Befizetés pénztárba típúsú készfizetéssel kiállított számlák adatai mennek át!
  • Időszak (ebben a kontextusban az előző naptári hónap napjaira van szükség) megadása.
 • Létrejön az átadásra kész .xml állomány, melyet el kell menteni. A .xml fájlt a NAV Általános Nyomtatványkitöltő program már tudja fogadni - természetesen a PTGSZLAH nyomtatvány ÁNYK-ba történő telepítését követően (az adóhatóság oldalain hozzáférhető).
 • A fájl az ÁNYK program Adatok / XML állomány megnyitása szerkesztésre menüpontjában beolvasható.

A PTGSZLAH adatlap kitöltés funkciót külön aloldalon is bemutatjuk.

Kapcsolódó tartalmak: 

Hogyan alakítható ki a kapcsolat a MOST és a Medmax szoftverek között?

Orvosi szoftver és a számlázó program kapcsolat kialakítása

A két program - a PorgramTECH MOST Számlázó Program Modulja és Hálózati bejelentkeztető Modulja jelenlétében - felismeri egymást, amennyiben egy hálózaton, egy gépen vannak telepítve; a kommunikáció technikailag telepítéstől már biztosított. Ahhoz, hogy a Medmax proogram felhasználói felületéről is elérhető legyen a számlázás funkció, a következő beállításokat kell eszközölni:

 1. A MEDMAX szoftveren belül Rendszerbeállítások / Külső programok / Számlázó fülön jelöljük be a Számlázó használata nevű kapcsolót.
  • Ennek hatására a Pacienslista szalagmenüjén megjelenik a Számlázás nyomógomb.
  • A MedMax-ban néhány számlatétel előre fel van töltve, ezeket a kapcsoló alatti táblázatban találjuk.
  • A Számlatétel oszlopban található megnevezés fog a kiállított számlára kerülni, melyet a Rövid név oszlopban látható megnevezés alapján választhatunk majd ki.
  • A Fizetendő ár pedig a számlára kerülő összeget tartalmazza.
  • Bármely adatot átírhatjuk, törölhetjük azokat a sorokat, amelyeket nem szoktunk számlázni és új számlatételeket is felvehetünk a táblázat jobb oldalán lévő Új és Törlés gombokkal.
 2. A Felhasználói beállítások / Alapbeállítások / Külső programok fülön adjuk meg a MOST Számlázó helyét, azaz azt a mappát a számítógépünkön, ahová a számlázó programot telepítettük (azaz ahol a most.exe nevű fájl megtalálható). A mappa útvonalát beírhatjuk kézzel, vagy betallózhatjuk a mező mögötti nyomógomb segítségével.

Számla készítése a Medmax programból

 • A számla készítését kezdeményezhetjük a pacienslistán állva a szalagmenü Számlázás nyomógombjával, valamint
 • az Igazolás, a Jogosítvány, a Lőfegyver és a Látlelet nyomtatványok eszköztárának Számlázás gombjával.
 • A gombra kattintva minden esetben a Számlázás indítása ablak jelenik meg, ahol ki kell választanunk azokat a számlatételeket, amelyekről a számlát szeretnénk kiállítani, majd
 • a Számla készítése gombra kattintva elindul a ProgramTECH MOST Számlázó.

Webes számlázás, webáruházból számlázás

Számlázó Program illesztése más rendszerekhez

A Számlázó Program és Házipénztár Program kevés programozói munkával illeszthető webáruházakhoz (például Joomla - Virtuemart webáruházhoz) vagy egyéb informatikai rendszerekhez. Az illesztés segítségével a számlázás webáruházból (vagy bármilyen más rendszerből, például MedMAX) elkészítése másodpercek alatt lehetséges.

Hálózati és bejelentkeztető Modul

Ez a modul a funkcionalitást (számlázás, bejövő számla rögzítés, dokumetumkezelés, szerviz ügyvitele, stb) nyújtó PorgramTECH MOST modulok kiegészítőjeként a többfelhasználós változatot, a jelszavas felhasználó azonosítást és külső programokkal történő adatkommunikációt biztosítja. Például webáruházhoz lehet kapcsolódni általa, interneten keresztüli online működést biztosít, megvalósítható vele könyvelőprogram vagy NAV ÁNYK felé történő adatküldés.