pdf

Számunkra kényelmes és papírkímélő megoldás lenne, ha elektronikusan tárolnánk a másodpéldányt.

Az áfa törvény lehetőséget biztosít a papíron kibocsátott számla elektronikus megőrzésére. A kérdésben megfogalmazott szituáció a kibocsátó általi elektronikus megőrzés esete, melyet a 23/2014 NGM rendelet 17, 18 és 19 §-a szabályoz, hivatkozva a digitális archiválás 114/2007 GKM rendelet előírásaira. A ProgramTECH MOST-tal automatizálható a saját példány pdf képézése. A Törzsadatok / Bizonylat tömbök almenüben a tömb jellemzőinél megadható eltérő nyomtató a befogadói Első példány nyomtatója és a kibocsátói További példányok nyomtatója mezőkben. A kibocsátói példány számára automatikusan felajánlásra kerül számla rögzítésekor a pdf nyomtató, a képzett képfájl elnevezése a sorszámból épül fel, mellőzve az informatikában tiltott esetleges (/) útvonalkaraktert. A PDF-es számlaképzés viszont nem felel meg a jogszabályoknak - önmagában. Az ilyen módon megőrzendő számlát további technikai feltételeknek kell megfeleltetni, melyről egyenlőre a felhasználó kell, hogy gondoskodjon: elektronikus aláírás, minősített hitelesítő szervezettől időbélyeg vagy minősített archiváló szolgáltatónál való elhelyezés.

Hogyan nyomtathatok számlamásolatot fájlba, hogy elküldhessem e-mailben?

Gyakori igény, hogy az adott bizonylatot, árajánlatot, szállítót vagy számla másolatot emailben kell az ügyfél részére eljuttatni. (Számla pdf csatolmányként való emailes küldése Magyarországon a papír számla elektronizálásának tekintendő a NAV 2013. májusban megjelent írása szerint!) Az erre legalkalmasabb formátum a pdf. A ProgramTECH MOST program kétféle megoldással rendelkezik.

PDF állomány küldése a bizonylat kiállításakor

Minden új bizonylat (kivétel számla) szállítólevél, árajánlat és díjbekérő a saját és vevői példányok nyomtatásakor emailben is továbbítható az ügyfél részére. Ehhez az adott ügyfélhez a Törzsadatok / Ügyfelek / Alapadatok menüpont alatt az be kell állítani a fogadó email címet, illetve a Fájl / Beállítások / Email menüben be kell állítani az emailek küldéséhez szükséges SMTP paramétereket. A harmadik beállítás a Törzsadatok / Bizonylattömbök, ahol adott tömbre a Módosítás gombon az Első példányt emailben küldje az ügyfélnek lehetőséget szükséges bepipálni.

Számla küldése emailben a Távszámla Modul vagy E-számla Modulsegítségével lehetséges.

PDF állomány küldése később

A Bizonylatok / Bizonylat műveletek menüpont alatt ki kell keresni a szükséges bizonylatot, majd a jobb alsó sarokban a Nyomtat-néz / Aktuális bizonylat menüre kell kattintani. A megjelenő dialógusban csak egy pdf fájl nevet kell megadni és létrejön a bizonylatot tartalmazó pdf állomány.