adatbázis tárhely szolgáltatás

Felhőben szeretném tárolni az adatokat. Ki tudná átállítani nekem?

Ha helyi gépes működésről felhős online elérésre szeretne váltani a ProgramTECH MOST Adattárhely szolgáltatással (a Hálózati és Bejelentkeztető Modult jelenlétét és Adatbázis tárhely szolgáltatás előfizetést feltételezve), a követekző lépéseket kell megtenni:

 1. Készítsen egy adatmentést később is visszakereshető, külön mappába küldve a Fájl / Adatbázis mentése menüpont alatt. A biztonsági mentés fájl kiterjesztése .mostbak. A mentés feltétlenül szükséges az adatok (számlák, ügyfelek, stb.) tárhelyen történő visszaállításához.
 2. A mentett fájlt küldje el a programtech@programtech.hu email címre. A fájlt feltöltjük szerverünkre és tájékoztatjuk a kapcsolódás módjáról.
 3. A Windows Programok eltávolítása menüpontja alatt távolítsa el a ProgramTECH MOST alkalmazást.
  • Ellenőrizze, hogy van-e telepítve PostgreSQL elnevezésű alkalmazás, ha van, akkor azt is távolítsa el.
  • Indítsa újra a számítógépet (ez nagyon fontos!).
  • Törölje le a C:\PROGRAMTECH_MOST könyvtárat.
 4. Töltse le és futtassa a programtech_most_telepito.exe telepítő programot a Felhasználói szoftver telepítése módban.
 5. Indítsa el a ProgramTECH MOST-ot. A Bejelentkező képernyőn az Adatelérés fülre kattintson.
  • Ha a program egyszerre a felhasználó felületre viszi, vegye ki a jelölést a Fájl / Saját jelszó és belépés módja menü Jelszó megjegyzése és azonnali belépés négyzetből.
 6. Az Adatelérés fülön ki kell választani az Adatok tárolása a PorgramTECH Kft. szerverén gombot és megadni a Távoli elérés kódja -t. Ezzel használatra kész a felhős működés.
  • További, MOST-ot még nem futtatott gépekkel is kapcsolódhat a felhőben levő adataihoz a (4) ponttól követve ezt a leírást.
  • Ha korábban többgépes üzemmóddal dolgozott, a kliens gépekről is csatlakozni szükséges a felhőhöz. Itt újratelepítést nem kell végezni, elegendő az 5. és 6 . pontban leírt beállítással az új adatbázis elérési utat megadni.

Hogyan telepíthetem a felhőben működő ügyviteli szoftvert ismét vagy további számítógépekre?

Abban az esetben ha az adatbázis tárolása a mi szerverünkön történik az Adatbázis tárhely szolgáltatás keretében, akkor a szoftver telepítése vagy újratelepítése során a következő lépéseket kell végrehajtani:

 • Töltse le és futtassa ezt a telepítő programot, de telepítés során csak a Felhasználói szoftver összetevőt jelölje ki: programtech_most_telepito.exe
 • A telepítés után a Bejelentkezés dialógusban (ahol a jelszót kell beírni) kattintson az Adatelérés és ott írja be 8 számjegyből álló felhőkódját.
 • Kész.

Hol találom a gépemen a számlázóadatok biztonsági mentését?

Az adatok tárolása .mostbak kiterjesztésű fájlban történik. A fájl elérésére több út kínálkozik.

 • Ajánlott biztonsági mentést beálítani a programban a Fájl /Beállítások / Biztonsági mentés fülön. Megadható akár külső eszköz vagy tárhely is célként. A bizonsági mentés az itt megadott útvonalon található.
 • Ha ezzel a lehetőséggel nem él, vagy a könyvtárhoz valamilyen oknál fogva nem fér hozzá, vagy két mentés közötti adatvesztést próbál kezelni, a program működési adatbázisa is fellelhető a gépen. A ProgramTECH MOST minden módosítással automatikusan felülírja ezt a fájlt. A működés módja, az operációs rendszerek beállítási lehetőségei és folyamatos változása miatt a működési cálkönyvtár elérése szaktudást igényelhet. Ezért a .mostbak fájlra a szokásos windows fájlkeresési eszközök egyikével érdemes rákeresni.
 • A Fájl /Adatbázis mentése menüben bármikor küldhető kézi mentés, tetszőleges célkönyvtárba.
 • Adattárhely szolgáltatás igénybevétele esetén saját gépen nincs adatbázis.
 • Ha szeretné megnyitni a mentést, akkor aktuális adatbázisa visszakereshető módon történt Fájl /Adatbázis mentését követően a Fájl /Adatbázis visszatöltése menübe való töltéssel megteheti. Az adattartalom megtekinthető a Bizonylatok / Bizonylat műveletek menüben. Adattárhely szolgáltatás igénybevétele esetén is lehetséges saját mentést készíteni, de visszatöltéséhez a szolgáltató közreműködése is szükséges.

Milyen gyakran kell (ha kell) biztonsági mentést készíteni?

Bár a program minden módosítást, adatfelvitelt követő rögzítéssel készít mentést, felülírást az adatokról, mint minden számítógépes adatról rendszeresen biztonsági adatmentést is javasolt készíteni. Egy esetleges adatvesztésnek nincs adóügyi vonzata, csupán Önnek kellemetlen és esetleg anyagi kárt is jelenthet, hiszen nem tudja nyitott rendeléseinek adatait, ügyfeleinek elérhetőségét, stb.Az elfogadható adatmentési gyakoriság a naponta történő mentés, valamint azt a számítógéptől független eszközre érdemes küldeni. A ProgramTECH MOSTban többféle megoldás közül válaszhat, mely automatizáltan szolgáltatja a biztonsági adatmentést.

Automata biztonsági mentés belépéskor

A ProgramTECH MOST programban beállítható, hogy minden belépéskor automatikusan készítsen biztonsági mentést az adatairól. A mentést a Fájl / Beállítások / Biztonsági mentés fülön lehet megtenni. A mentés célkönyvtárának célszerű hálózati vagy külső eszközt választani. Ez utóbbi azért szükséges, hogy a számítógép meghibásodása esetén ne azzal azonos és elérhetetlen helyen legyen a biztonsági mentés az éles adatokkal.

Kézi mentés

Nap végén, vagy bármely egyéb gyakorisággal és alkalommal kézi adatbázismentés is készíthető a Fájl / Adatbázismentés menüben, visszakereshető célhelyre é elnevezéssel. Ez működő megoldás, de mivel várhatóan a kézi mentés előbb vagy utóbb elmarad, ezért nem javasoljuk.

Biztonsági mentést segítő program rendszergazdáknak

A ProgramTECH MOST asztali program rendelkezik beépített biztonsági mentést készítő funkcióval. Ez a funkció jól használható addig, amíg a felhasználók azt a gépet is rendszeresen használják ahol a adatbázis fizikailag tárolásra kerül. Ha viszont az adatbázist szerverre telepítették, akkor ez a megoldás nem jó. Helyette a ProgramTECH MOST könyvtárában található most_backup.exe parancssori programot kell használni.

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

A biztonsági mentés elkészítése nem elegendő, az elkészített biztonsági mentést feltétlenül ki kell próbálni visszatölteni egy másik számítógépen!