biztonság

Hol találom a gépemen a számlázóadatok biztonsági mentését?

Az adatok tárolása .mostbak kiterjesztésű fájlban történik. A fájl elérésére több út kínálkozik.

  • Ajánlott biztonsági mentést beálítani a programban a Fájl /Beállítások / Biztonsági mentés fülön. Megadható akár külső eszköz vagy tárhely is célként. A bizonsági mentés az itt megadott útvonalon található.
  • Ha ezzel a lehetőséggel nem él, vagy a könyvtárhoz valamilyen oknál fogva nem fér hozzá, vagy két mentés közötti adatvesztést próbál kezelni, a program működési adatbázisa is fellelhető a gépen. A ProgramTECH MOST minden módosítással automatikusan felülírja ezt a fájlt. A működés módja, az operációs rendszerek beállítási lehetőségei és folyamatos változása miatt a működési cálkönyvtár elérése szaktudást igényelhet. Ezért a .mostbak fájlra a szokásos windows fájlkeresési eszközök egyikével érdemes rákeresni.
  • A Fájl /Adatbázis mentése menüben bármikor küldhető kézi mentés, tetszőleges célkönyvtárba.
  • Adattárhely szolgáltatás igénybevétele esetén saját gépen nincs adatbázis.
  • Ha szeretné megnyitni a mentést, akkor aktuális adatbázisa visszakereshető módon történt Fájl /Adatbázis mentését követően a Fájl /Adatbázis visszatöltése menübe való töltéssel megteheti. Az adattartalom megtekinthető a Bizonylatok / Bizonylat műveletek menüben. Adattárhely szolgáltatás igénybevétele esetén is lehetséges saját mentést készíteni, de visszatöltéséhez a szolgáltató közreműködése is szükséges.

Milyen gyakran kell (ha kell) biztonsági mentést készíteni?

Bár a program minden módosítást, adatfelvitelt követő rögzítéssel készít mentést, felülírást az adatokról, mint minden számítógépes adatról rendszeresen biztonsági adatmentést is javasolt készíteni. Egy esetleges adatvesztésnek nincs adóügyi vonzata, csupán Önnek kellemetlen és esetleg anyagi kárt is jelenthet, hiszen nem tudja nyitott rendeléseinek adatait, ügyfeleinek elérhetőségét, stb.Az elfogadható adatmentési gyakoriság a naponta történő mentés, valamint azt a számítógéptől független eszközre érdemes küldeni. A ProgramTECH MOSTban többféle megoldás közül válaszhat, mely automatizáltan szolgáltatja a biztonsági adatmentést.

Automata biztonsági mentés belépéskor

A ProgramTECH MOST programban beállítható, hogy minden belépéskor automatikusan készítsen biztonsági mentést az adatairól. A mentést a Fájl / Beállítások / Biztonsági mentés fülön lehet megtenni. A mentés célkönyvtárának célszerű hálózati vagy külső eszközt választani. Ez utóbbi azért szükséges, hogy a számítógép meghibásodása esetén ne azzal azonos és elérhetetlen helyen legyen a biztonsági mentés az éles adatokkal.

Kézi mentés

Nap végén, vagy bármely egyéb gyakorisággal és alkalommal kézi adatbázismentés is készíthető a Fájl / Adatbázismentés menüben, visszakereshető célhelyre é elnevezéssel. Ez működő megoldás, de mivel várhatóan a kézi mentés előbb vagy utóbb elmarad, ezért nem javasoljuk.

Biztonsági mentést segítő program rendszergazdáknak

A ProgramTECH MOST asztali program rendelkezik beépített biztonsági mentést készítő funkcióval. Ez a funkció jól használható addig, amíg a felhasználók azt a gépet is rendszeresen használják ahol a adatbázis fizikailag tárolásra kerül. Ha viszont az adatbázist szerverre telepítették, akkor ez a megoldás nem jó. Helyette a ProgramTECH MOST könyvtárában található most_backup.exe parancssori programot kell használni.

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

A biztonsági mentés elkészítése nem elegendő, az elkészített biztonsági mentést feltétlenül ki kell próbálni visszatölteni egy másik számítógépen!