raktár

A számlán szereplő tételmennyiségeket a program nem vonta le a készletből. Utána lehet-e nézni történt-e már ilyen máskor is, illetve hogy lehet rendbetenni a problémát?

A Bizonylatok / Bizonylatműveletek felület tételes megjelenítés szűréssel feltünteti a Forrás raktár elnevezése oszlopban azt, hogy melyik raktárról lett kiadva a tétel. Ha ez a cella üres, az azt jelenti, hogy nem lett készletről lemozgatva a tétel bizonylatoláskor. Bizonylatból teljesítéskor és egyéb bizonylatból bizonylatra művelet esetén csak az egyik bizonylatnál jelzi a levonást a program, azaz például szállítólevél írásakor a Forrás raktár elnevezése cella kitöltött lesz, viszont ennek számlává teljesítésekor a Forrás raktár elnevezése cella nem tartalmaz majd adatot.

A program különböző bizonylatszerkesztési felületein a szituációnak logikailag megfelelő beállítást ajánlja fel a program, például szállítóból számlává teljesítéskor nem von le készletről vagy rákérdez a felhasználótól például érvénytelenítés esetén. Ezen alapértelmezések felülírhatók illetve bizonylat véglegesítése előtt tételenként módosíthatók. A hiba feltehetően felhasználói figyelmetlenségből adódott.

A készletadatok megfelelősége a forrás raktár elnevezése adatból, adott tételek Raktár / Készlet adatok / Történet felületen, illetve manuális felméréssel ellenőrizhető. Az esetleges eltérést a Raktár / Leltárkorrekció felrögzítése menüben lehet javítani.

Érdemes áttekinteni a készletről levonás alapfeltételeit is a következő menükben:

 • adott termék szolgáltatásként van jelölve a Törzsadatok / Tételek és szolgáltatások nyilvántartásban, ezért készlete nem vezetett
 • nincs engedélye adott felhasználónak raktárra a Törzsadatok / Raktárak engedélyei vagy a Raktár menühöz hozzáférése nem lett beállítva a Törzsadatok / Engedélyek menüben
 • raktár alap paraméterek igénylik a módosítást a Fájl / Beállítások / Raktár fülön.

Hogyan importálható az aktuális készlet XLS vagy egyéb fájlból?

A ProgramTECH MOST ügyviteli szoftver rendelkezik Készletnyilvántartó Program Modul-al amely képes a készletek mennyiségi adatait vezetni.

A készlet mennyiségi adatainak nyitókészlet feltöltésekor és leltározáskor lehet szükség.

A készlet importálása külső állományból a Raktár / Leltár korrekció felrögzítése menüpont alatt lehetséges az Import gombra kattintva. Az import feltétele, hogy a törzsben már létre legyen hozva a készletre veendő termék.

Nyitó készlet esetében a korrekciós mennyiség értelemszerűen a nyitó készlet lesz. Ugyanakkor ha már van készlet adat az adott tételből, akkor a korrekciós mennyiség az adott készletet korrigálja. Pozitív érték esetében a készlet mennyisége növekszik, negatív érték esetében csökken. Abban az esetben ha a készlet már tartalmaz mennyiségeket és az importálandó állományban nincs lehetőségünk korrekciós mennyiség átadására, akkor a készletet a Törzsadatok / Raktárak / Ürítés menüpont alatt nullára kell állítani. Ez utóbbi esetben viszont nem áll rendelkezésünkre információ az eltérésről a valóságos és a leltározott mennyiségek között..

A beimportált állomány alapján raktár bizonylat is létrejön, amely a Raktár / Raktár bizonylatok menüpont alatt lekérhető.

Raktár bizonylatok

Készlet bevételezésekor, kiszállításakor automatikusan generálódik a mozgatott tételek megnevezésével, mennyiségével, nettó és bruttó értékével is a Tételes lista-s megjelenítéssel, a partner és raktár feltüntetésével. Szállítólevél, számla kiállításakor szintén automtaikusan generálódik, feltüntetve a hivatkozott forrás bizonylat sorszámát is. Ezen a felületen is számítható átlag, összeg a tetszőlegesen kijelölt elemekkel, lehetséges exportálni az adatokat. A bizonylatok szűrhetőek időszakra, tételre, és a tételmozgatás iránya szerint. A gombokon érvénytelenítés, raktár bizonylatok megtekintése, kinyomtása kezdeményezhető.

Kapcsolódó tartalmak: 

Készlet adatok

 1. Raktárkészlet adatokkal lehet különböző műveleteket elvégezni ebben a menüben.
  • áttekinthető a raktáron levő készlet
   • tételenkénti mennyisége, aktuális beszezési és eladási ára, átlagos beszerzési ára, félretett/lefoglalt mennyiség is megjeleníthető
   • készlet összes értéke beszerzési és eladási áron számítva
  • a készletlistát szűkíteni lehet
   • raktár helyiségre vagy
   • termékre, termék csoportra vagy egyéb kifejezésre
   • mennyiségre
   • készletminimum alatti mennyiségű készlet elemekre
  • táblázatkezelőbe lehet exportálni a teljes vagy szűkített adatsort
  • tetszőlegesen kijelölt számot tartalmazó cellák értékeivel átlagot, összeget számolhatunk
  • A tétel mozgására vonatkozó információ a Történet gombbal hívható elő.
 2. A Foglal / Rendel gombbal kijelölt elemet vevőnk kérésére félretehetünk vagy lefoglahatunk.
 3. A Módosít gombbal készlet mennyisége aktualizálható, automatikusan elkészül a raktárbizonylat.
 4. A Gyári számok gombbal készlet mennyisége aktualizálható, automatikusan elkészül a raktárbizonylat.
 5. Ha üres a táblázat, akkor még nem lett raktárra készlet rögzítve. A készlet raktárra való felvitelét a Bevételezés és kiadás menüben lehet elvégezni. Tömeges bevételezés a Leltár korrekció felrögzítése almenü Import gombján keresztül történhet.
 6. A Nyomtatás gombon készlet lista, leltárív, készletérték és mennyiség valamint árlista azonnali nyomtatására van lehetőség.
Kapcsolódó tartalmak: 

Bevételezés és kiadás

 1. Itt vehető fel készlet elem a raktárra.
  • Első lépésként a Törzsadatok/Raktárak menüben hozzunk létre egy vagy több raktárat.
  • A készletelem azonosítója, mennyisége megadása előtt várja a program, hogy
   • melyik raktárra vesszük fel ez elemet a Cél raktár választás, illetve hogy
   • ki a beszerzési partner aForrás választás mezők kitöltésével.
  • Készlet az Új tétel gombbal vagy a Vonalkóddal gombbal vonalkódolvasóval is felvihető.
  • Bevételezés számla alapján bejelölésével lehetőség van bejövő számla rögzítésére.

  Az Új tétel gombbal megnyíló ablak Nettó listaár mezője a készlet elem, mint termék, szolgáltatás eladási árát jelenti. A Nettó egységár a beszerzési árra utal, melyek tetszőlegesen feltüntethetők. Bármely devizában bevételezhetünk, átszámíthatjuk értékét az aktuális pénzintézeti vagy a vállalkozás ügyviteléhez alkalmazandó árfolyamon forintra.

 2. A bevételezés és kiadás mellett raktárak közti mozgás is itt rögzíthető a Saját raktár rádiógomb választásával és a forrás és célraktár megadásával, majd a készlet elem Új tétel gombon keresztül történő meghatározásával.
 3. Tömeges rögzítésre, a készletek beüzemeléskor történő felrögzítéséhez a Raktár / Leltár korrekció felrögzítése menüben van lehetőség.
 4. .xml fájlról is beolvashatók termékek
 5. termékcimke is nyomtatható kiskereskedelmi üzleti felhasználáskor
Kapcsolódó tartalmak: