Hogyan lehet számlát érvényteleníteni (sztornózni)?

Számla készítése közben elkövethető hibák

Számla kiállítása közben számos hibát lehet véteni. Gyakorlatilag bármit el lehet hibázni: hibás fizetési mód, hibás fizetési határidő, téves termék vagy szolgáltatás megnevezés, hibás ár, hiányzó szövegek, tájékoztatások.

Hibás számlák javítása

A már rögzített számla utólagos átszerkesztése nem lehetséges, még akkor sem ha a nyomtatása egyéb okok miatt valójában meg sem történt. A számlázó program a Rögzítés gombra kattintás után a számlát sorszámmal látja el -ez már visszavonhatatlan, majd az eltárolt adatokat (számlát) kinyomtatja.

Érvénytelenítő számla alkalmazása

A számlázással kapcsolatos hibák döntő része a kinyomtatott számla nyomtatóból kivéve, első megtekintésekor kiderül. Az ügyfél ilyenkor még nem kapta meg a számlát, az csak a számlakibocsátónál létezik. Mivel a számla rossz, ezért azt az ügyfél részére nem lesz átadva, viszont a szigorú számadású sorszámozás miatt a könyvelésbe be kell tenni. Az így rontott számlát érvényteleníteni kell. Az érvénytelenítő számla nem más, mint a hibás számla ellentéte, a kelt pedig az aktuális dátum.

Rontott számla érvénytelenítése.

Helyesbítő számla alkalmazása

Helyesbítő vagy módosító számlát kizárólag akkor szabad kiállítani, ha a javítással az eredeti számla ÁFA levonással, bevallással kapcsolatos adataiban változás nem áll be. Kisebb hibák, például befogadó vevő székhelycíme, számla tétel azonosító adatai helyesbítése esetén célszerű ezzel élni, a pontos feltételek megállapításához forduljon könyvelőjéhez. A megfontolás szükségesssége miatt a helyesíbtő számla kiállítása nem automatizált a programban, a stornózással szemben. Könnyítés, hogy a Másolás funkcióval az eredeti tartalom szerkesztő felületre húzható, illetve a számlát sem kell visszakérni a befogadótól. A helyesbítő számla kiállításának menetét külön tartalomban írjuk le.

Hasznos volt ez az oldal?

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.