hálózat

A ProgramTECH MOST összes modulja képes hálózatban működni. Ez a hálózat lehet helyi (LAN), belső vállalati (Intranet, VPN) és természetesen az internetet is.

Hogyan alakítható ki a kapcsolat a MOST és a Medmax szoftverek között?

Orvosi szoftver és a számlázó program kapcsolat kialakítása

A két program - a PorgramTECH MOST Számlázó Program Modulja és Hálózati bejelentkeztető Modulja jelenlétében - felismeri egymást, amennyiben egy hálózaton, egy gépen vannak telepítve; a kommunikáció technikailag telepítéstől már biztosított. Ahhoz, hogy a Medmax proogram felhasználói felületéről is elérhető legyen a számlázás funkció, a következő beállításokat kell eszközölni:

 1. A MEDMAX szoftveren belül Rendszerbeállítások / Külső programok / Számlázó fülön jelöljük be a Számlázó használata nevű kapcsolót.
  • Ennek hatására a Pacienslista szalagmenüjén megjelenik a Számlázás nyomógomb.
  • A MedMax-ban néhány számlatétel előre fel van töltve, ezeket a kapcsoló alatti táblázatban találjuk.
  • A Számlatétel oszlopban található megnevezés fog a kiállított számlára kerülni, melyet a Rövid név oszlopban látható megnevezés alapján választhatunk majd ki.
  • A Fizetendő ár pedig a számlára kerülő összeget tartalmazza.
  • Bármely adatot átírhatjuk, törölhetjük azokat a sorokat, amelyeket nem szoktunk számlázni és új számlatételeket is felvehetünk a táblázat jobb oldalán lévő Új és Törlés gombokkal.
 2. A Felhasználói beállítások / Alapbeállítások / Külső programok fülön adjuk meg a MOST Számlázó helyét, azaz azt a mappát a számítógépünkön, ahová a számlázó programot telepítettük (azaz ahol a most.exe nevű fájl megtalálható). A mappa útvonalát beírhatjuk kézzel, vagy betallózhatjuk a mező mögötti nyomógomb segítségével.

Számla készítése a Medmax programból

 • A számla készítését kezdeményezhetjük a pacienslistán állva a szalagmenü Számlázás nyomógombjával, valamint
 • az Igazolás, a Jogosítvány, a Lőfegyver és a Látlelet nyomtatványok eszköztárának Számlázás gombjával.
 • A gombra kattintva minden esetben a Számlázás indítása ablak jelenik meg, ahol ki kell választanunk azokat a számlatételeket, amelyekről a számlát szeretnénk kiállítani, majd
 • a Számla készítése gombra kattintva elindul a ProgramTECH MOST Számlázó.

Jelszó kérése programba bejelentkezéskor

Abban az esetben, ha a szoftvert csak egy felhasználó használja, nincs jelentősége annak, hogy ki készítette az adott bizonylatot (számla, szállítólevél, árajánlat, díjbekérő - proforma számla). Viszont, amennyiben cégénél a programot többen is kezelik, különböző szempontok miatt,  - pl. eltérő jogosultsági szintek kialakításának igénye, munkamegosztási gyakorlat, minőségbiztosítást szolgáló eljárások - a programba történő belépéskor felhasználó név és jelszó bekérésével a felhasználót érdemes azonosítani.

Hálózati és bejelentkeztető Modul

Ez a modul a funkcionalitást (számlázás, bejövő számla rögzítés, dokumetumkezelés, szerviz ügyvitele, stb) nyújtó PorgramTECH MOST modulok kiegészítőjeként a többfelhasználós változatot, a jelszavas felhasználó azonosítást és külső programokkal történő adatkommunikációt, dokumentum küldése emailben (árajánlat, díjbekérő, szállítólevél) lehetőségét biztosítja. Például webáruházhoz lehet kapcsolódni általa, interneten keresztüli online működést biztosít, megvalósítható vele könyvelőprogram vagy NAV ÁNYK felé történő adatküldés.