hálózat

A ProgramTECH MOST összes modulja képes hálózatban működni. Ez a hálózat lehet helyi (LAN), belső vállalati (Intranet, VPN) és természetesen az internetet is.

Hogyan alakítható ki a kapcsolat a MOST és a Medmax szoftverek között?

Orvosi szoftver és a számlázó program kapcsolat kialakítása

A két program - a PorgramTECH MOST Számlázó Program Modulja és Hálózati bejelentkeztető Modulja jelenlétében - felismeri egymást, amennyiben egy hálózaton, egy gépen vannak telepítve; a kommunikáció technikailag telepítéstől már biztosított. Ahhoz, hogy a Medmax proogram felhasználói felületéről is elérhető legyen a számlázás funkció, a következő beállításokat kell eszközölni:

 1. A MEDMAX szoftveren belül Rendszerbeállítások / Külső programok / Számlázó fülön jelöljük be a Számlázó használata nevű kapcsolót.
  • Ennek hatására a Pacienslista szalagmenüjén megjelenik a Számlázás nyomógomb.
  • A MedMax-ban néhány számlatétel előre fel van töltve, ezeket a kapcsoló alatti táblázatban találjuk.
  • A Számlatétel oszlopban található megnevezés fog a kiállított számlára kerülni, melyet a Rövid név oszlopban látható megnevezés alapján választhatunk majd ki.
  • A Fizetendő ár pedig a számlára kerülő összeget tartalmazza.
  • Bármely adatot átírhatjuk, törölhetjük azokat a sorokat, amelyeket nem szoktunk számlázni és új számlatételeket is felvehetünk a táblázat jobb oldalán lévő Új és Törlés gombokkal.
 2. A Felhasználói beállítások / Alapbeállítások / Külső programok fülön adjuk meg a MOST Számlázó helyét, azaz azt a mappát a számítógépünkön, ahová a számlázó programot telepítettük (azaz ahol a most.exe nevű fájl megtalálható). A mappa útvonalát beírhatjuk kézzel, vagy betallózhatjuk a mező mögötti nyomógomb segítségével.

Számla készítése a Medmax programból

 • A számla készítését kezdeményezhetjük a pacienslistán állva a szalagmenü Számlázás nyomógombjával, valamint
 • az Igazolás, a Jogosítvány, a Lőfegyver és a Látlelet nyomtatványok eszköztárának Számlázás gombjával.
 • A gombra kattintva minden esetben a Számlázás indítása ablak jelenik meg, ahol ki kell választanunk azokat a számlatételeket, amelyekről a számlát szeretnénk kiállítani, majd
 • a Számla készítése gombra kattintva elindul a ProgramTECH MOST Számlázó.

Jelszó kérése programba bejelentkezéskor

Abban az esetben, ha a szoftvert csak egy felhasználó használja, nincs jelentősége annak, hogy ki készítette az adott bizonylatot (számla, szállítólevél, árajánlat, díjbekérő - proforma számla). Viszont, amennyiben cégénél a programot többen is kezelik, különböző szempontok miatt,  - pl. eltérő jogosultsági szintek kialakításának igénye, munkamegosztási gyakorlat, minőségbiztosítást szolgáló eljárások - a programba történő belépéskor felhasználó név és jelszó bekérésével a felhasználót érdemes azonosítani.

Hálózati és bejelentkeztető Modul

Ez a modul a funkcionalitást (számlázás, bejövő számla rögzítés, dokumetumkezelés, szerviz ügyvitele, stb) nyújtó PorgramTECH MOST modulok kiegészítőjeként a többfelhasználós változatot, a jelszavas felhasználó azonosítást és külső programokkal történő adatkommunikációt biztosítja. Például webáruházhoz lehet kapcsolódni általa, interneten keresztüli online működést biztosít, megvalósítható vele könyvelőprogram vagy NAV ÁNYK felé történő adatküldés.